Când pică Cyber Monday în 2019. Este ziua cu cele mai mari reduceri din an la electronice

Elena Marinescu 18/11/2019 | 10:00 Ştiri
Când pică Cyber Monday în 2019. Este ziua cu cele mai mari reduceri din an la electronice

După febra cumpărăturilor de Black Friday, urmează un nou moment prielnic pentru vânătoarea de reduceri. De data aceasta, exclusiv în mediul online.

Este vorba de mai puţin cunoscutul Cyber Monday, care are loc în ziua de luni după Vinerea Neagră din Statele Unite. După succesul vânzărilor promoţionale, unele magazine online româneşti s-au afiliat acestui trend.

În acest an, în România, amatorii de reduceri trebuie să-şi pregătească clickurile pentru data de 2 decembrie.

Marii retaileri spun că cele mai căutate produse sunt cele din IT, smartphone-urile, tabletele, electrocasnicele, îmbrăcămintea, bijuteriile, cărţile, jucăriile, dar şi excursiile sau sejururile turistice. De asemenea, internauţii pot achiziţiona la preţ redus articole sportive, accesorii pentru casă şi grădină, produse de îngrijire personală, mobilă sau anvelope.

Dar, atenţie! Promoțiile sunt valabile doar 24 de ore. Pe portalul https://cybermonday.ro/, sunt listate categoriile de produse şi magazinele participante la maratonul reducerilor din 2 decembrie.

Cyber Monday, o sărbătoare în e-commerce

Cyber Monday este o altă idee (după Black Friday) care a luat naștere tot în SUA, termenul fiind folosit pentru prima dată în anul 2005. În acest mod a fost denumită lunea imediat după Vinerea Neagră – magazinele au observat în acel moment o creștere substanțială a comenzilor.

În România, la magazinele online cu specific electronic: ca laptop-uri, tablete, telefoane, televizoare și multe alte produse din această categorie – reducerile sunt şi de peste 50%.

Din 2009, marii retaileri online au lansat Cyber Black Friday şi în acel an, doar în Statele Unite, 195 milioane de cumpărători au vizitat magazinele online şi website-urile în timpul weekend de după Vinerea Neagră. Discounturile în comerţul online s-au extins şi în următoarea zi de luni, vânzările din Cyber Monday 2015 aducând 2.29 miliarde de dolari în SUA.

6 tipsuri de bază în shopping-ul online

Monese.com enumeră câteva sfaturi și trucuri menite să le asigure utilizatorilor online un plus de siguranță pe durata Cyber Monday, protejându-le banii de tranzacții suspecte.

1. Blochează adresa URL

Atunci când introduci informații sensibile, în special informații financiare, pe o pagina de cumpărare, asigură-te că adresa URL începe cu „https”. „S”-ul înseamnă că este sigur.

2. Evită plata prin transfer bancar

Încearcă să folosești doar surse de plată sigure. Comercianții profesioniște vor avea, de obicei, site-uri web care acceptă o varietate de opțiuni de plată. Șarlatanii preferă transferurile bancare.

3. Ferește-te de acele capcane „ascunse” de abonare

Te-ai uitat vreodată la contul tău pentru a vedea o taxă recurentă la care nu te-ai așteptat și pe care nu ai comandat-o? O capcană de abonare apare atunci când cumperi online și ești păcălit să cumperi produse sau servicii suplimentare de care nu ai nevoie. Mulți au fost înșelați de astfel de capcane de abonament. În zilele următoare, verfică soldul tău cu mare atenție!

4. Protejează-ți cel mai de valoare bun, datele tale

Când faci cumpărături online, gândește-te de două ori atunci când îți sunt solicitate date personale și sensibile suplimentare. Îți sunt solicitate date de pe cartea de identitate, pașaport sau permis de conducere? Sau codul numeric personal? Aceste detalii nu sunt relevante pentru achiziția ta. Identitatea ta poate fi „furată”și folosită pentru a comite lucruri fără scrupule.

5. Ferește-te de falsul „Suport IT”

Unii șarlatani pot da impresia că site-ul pe care îl vizitezi a fost „înghețat” sau „blocat” și te îndeamnă să suni la o echipă de suport pentru a remedia problema. În timpul convorbirii telefonice, acești șarlatani pot pretinde că sunt de la companii importante de computere și te pot convinge să crezi că computerul tău este plin de viruși. În realitate nu este și tocmai ce le-ai dat, inutil, toate informațiile sensibile.

6. Cumpără numai de pe site-uri de încredere

Cumpărarea de la vânzători terți, inclusiv de la unele magazine din mediile sociale, nu oferă politici de rambursare și sunt un paradis pentru șarlatanii care doresc să îți fure banii.

Foto: Pixabay