Când este sărbătoarea de Ignat în 2020. Obiceiuri și superstiții

Elena Marinescu 10/12/2020 | 09:30 Fapt Divers
Când este sărbătoarea de Ignat în 2020. Obiceiuri și superstiții

Potrivit tradiţiei creştine, sărbătoarea de Ignat este prăznuită în fiecare an pe data de 20 decembrie, când românii obişnuiesc să sacrifice porcul pentru tradiţionala masă de Crăciun.

Această sărbătoare se suprapune cu sărbatoarea Sfântului Mucenic Ignatie Teoforul, conform calendarului creştin-ortodox. Acest sfânt se numea “Teoforul”, care înseamna “purtătorul de Dumnezeu”. Astfel, de la numele acestui Sfânt Ignatie Teoforul a plecat şi tradiţia zilei de Ignat, pe care mulţi credincioşi români o respectă în fiecare an, pe 20 decembrie.

În prezent, sacrificarea porcului în ziua de Ignat se mai face doar la sate şi reprezintă şi un prilej de reunire a familiei, iar pentru copii este un prilej de veselie şi de joacă. În seara dinaintea Ignatului, oamenii pregătesc câteva cuţite bine ascuţite, o butelie de gaz sau paie – pentru pârlit, vasele în care vor pune carne, slănină şi şoric.

Traditii si obiceiuri în ziua de Ignat

Ziua de 20 decembrie este cunoscută în tradiţia populară și sub denumirea de “Ignatul porcilor”. Din bătrâni se spune că, în noaptea de Ignat, porcii visează dacă vor fi sau nu sacrificati. Dacă visează un cuţit, e un semn că vor fi sacrificaţi. Carnea porcului este destinată în principal preparării produselor ce urmează a se consuma pe tot parcursul perioadei dintre Crăciun şi Bobotează.

În ziua de Ignat, singura activitate permisă este tăierea porcului. Astfel, este interzisă prestarea altor munci precum: spălatul, cusutul sau măturatul casei. Tradiția populară mai spune că femeile, de obicei, se ocupă de tranşarea cărnii, dar numai după ce bărbatul casei face semnul crucii cu cuţitul asupra porcului sacrificat, rostind rugaciunea „Tatăl nostru” si „Să-l mâncaţi sănătoşi”.

Conform traditiei stravechi, sacrificarea porcului nu poate fi începută înainte de ivirea zorilor şi nici nu poate depăşi apusul soarelui. Sacrificarea trebuie să aibă loc pe lumină, deoarece se spune ca numai lumina poate ţine la distanţă, prin puterea ei arzătoare, spiritele malefice.

Inca de pe vremea stramosilor nostri daci, porcul era sacrificat ca simbol al întunericului, care slăbea puterea Soarelui în cea mai scurtă zi a anului, la Solstiţiul de iarnă. Tocmai de aceea locul ales pentru tăierea porcului trebuie supus unui ritual de purificare, fiind tămâiat şi stropit cu apă sfinţită, pentru a îndepărta duhurile necurate.