Canada anunță eliminarea vizelor pentru români din 1 decembrie 2017

Gabriel Bucur 01/11/2016 | 14:35 Ştiri
Canada anunță eliminarea vizelor pentru români din 1 decembrie 2017

Ministrul canadian al Imigrației, John McCallum, a declarat, luni, că țara sa intenționează să elimine regimul de vize pentru cetățenii români și bulgari, din data de 1 decembrie 2017, potrivit Reuters.

Decizia s-a regăsit și în declarația Summitului UE-Canada de săptămâna trecută, organizat la Bruxelles, pe tema semnării acordului de liber-schimb dintre cele două părți.

O etapă intermediară în eliminarea vizelor pentru Canada va începe din 1 mai 2017, pentru cei care au mai vizitat țara. Pe baza unei autorizații electronice de călătorie, românii și bulgarii care au primit o viză de reședință temporară pentru Canada, în ultimii 10 ani, sau dețin o viză valabilă pentru SUA, alta decât pentru imigranți, vor putea călători în statul nord-american fără vize. Autorizația costă șapte dolari canadieni și expiră după cinci ani sau odată cu expirarea pașaportului, dacă documentul își pierde valabilitatea mai repede. Cererea pentru autorizația electronică de călătorie se poate depune online și este legată electronic de pașaport.

Totuși, în cazul în care tendința de migrație ilegală va crește, guvernul Canadei poate reintroduce cerința de viză pentru România și Bulgaria, potrivit unui comunicat guvernamental citat de Agerpres.

Acordul Economic și Comercial (CETA) între Uniunea Europeană și Canada a fost semnat, duminică, de către oficiali ai UE și Justin Trudeau, premierul Canadei. De semnarea tratatului de liber-schimb a depins concretizarea propunerii cu privire la eliminarea vizelor de Canada pentru românii și bulgarii care vor să călătorească în această țară. Ambele state au făcut presiuni pentru a elimina regimul de vize, în schimbul aprobării CETA.

Guvernul României a salutat, duminică, decizia Guvernului Canadei de a elimina complet vizele pentru cetățenii români, din 1 decembrie 2017. „Este un moment important pentru România, nu doar pentru că se deschide accesul românilor la beneficiile Tratatului comercial între Uniunea Europeană și Canada (CETA), dar și pentru că se elimină ultima discriminare existentă pentru cetățenii români față de ceilalți cetățeni europeni în chestiunea circulației fără bariere pe teritoriul Canadei”, este precizat în comunicatul Executivului.

 


FOTO: Laszlo Raduly / NewMoney

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.