Câmpul magnetic al Pământului este din ce în ce mai slab. Oamenii de știință nu știu exact de ce

NewMoney 26/05/2020 | 12:33 Fapt Divers
Câmpul magnetic al Pământului este din ce în ce mai slab. Oamenii de știință nu știu exact de ce

O parte din câmpul magnetic al Pământului se slăbește și nimeni nu știe cu adevărat de ce. Datele din satelit analizate de oamenii de știință au relevat o schimbare destul de îngrijorătoare, potrivit căreia câmpul magnetic slăbește între Africa și America de Sud.

Oamenii de știință spun că zona, cunoscută sub denumirea de Anomalia Atlanticului de Sud, s-a lărgit semnificativ în ultimii ani. Constelația de sateliți a Agenției Spațiale Europene (ESA) a observat o reducere a puterii câmpului magnetic de la aproximativ 24.000 nanotesla la 22.000 nanotesla. Zona anomaliei a crescut și s-a mutat spre vest, cu aproximativ 20 km pe an. Ceea ce îi îngrijorează pe oamenii de știință este faptul că a apărut o a doua zonă de intensitate minimă la sud-vestul Africii, ceea ce indică faptul că anomalia sud-atlantică s-ar putea împărți în două celule separate.

De ce este important câmpul magnetic al Pământului

Câmpul magnetic al Pământului este generat de mișcările din miezul de fier topit al planetei.

Acesta joacă un rol important în protejarea planetei împotriva vânturilor solare și a radiațiilor cosmice dăunătoare. Astfel, dacă acesta se deteriorează, se va deteriora și capacitatea sa de a ne proteja de aceste lucruri.

Primul lucru pe care trebuie să-l înţelegem despre acest scut protector este că nu va dispărea peste noapte, cel puţin nu pentru următoarele câteva miliarde de ani. Câmpul magnetic al Pământului îşi are originea în „dinamul” din centrul Pământului, în nucleul compus în cea mai mare parte din fier şi nichel. Stratul exterior al nucleului este compus din metale topite şi este alimentat de procesul de convecţie al căldurii eliberate pe măsură ce nucleul interior, solid, se măreşte prin solidificarea treptată a straturilor superioare, conform lui John Tarduno, geofizician la University of Rochester. Potrivit oamenilor de ştiinţă, nucleul interior solid al Pământului creşte în diametru cu aproximativ 1 milimetru pe an.

Acest dinam din centrul planetei funcţionează de miliarde de ani. John Tarduno şi echipa sa au descoperit dovezi ale existenţei câmpului magnetic al planetei în minerale de zirconiu vechi de 4,2 miliarde de ani.

Noul minim estic al Anomaliei sud-atlantice a apărut în ultimul deceniu și în ultimii ani se dezvoltă puternic. Suntem foarte norocoși să avem sateliții Swarm în orbită pentru a investiga dezvoltarea Anomaliei Atlanticului de Sud. Provocarea este acum să înțelegem procesele din centrul Pământului care au determinat aceste schimbări ”, spune Jürgen Matzka, de la Centrul german de cercetare pentru geoștiințe.

ESA consideră că unul dintre motivele acestui câmp magnetic slăbit în regiune ar putea indica o inversare iminentă, în cazul în care Polul Nord și Polul Sud se vor schimba. Oamenii de știință spun că acest lucru s-a întâmplat și înainte și se întâmplă la fiecare aproximativ 250.000 de ani.

Ce înseamna asta?

Inversarea polilor ar putea însemna o schimbare a modului în care câmpul magnetic protejează Pământul de radiațiile cosmice dăunătoare, precum și de vânturile spațiale. Sateliții ar putea avea probleme de funcționare, ceea ce ar putea avea perturbări semnificative pentru sistemele de comunicații din întreaga lume, inclusiv rețelele de telecomunicații și telefoanele mobile. Oamenii de știință spun că obiectele spațiale care zboară prin zonă sunt mai predispuse la defecțiuni tehnice.

Acest lucru durează însă, deoarece inversările câmpului magnetic nu se întâmplă de obicei într-o zi. Dar dacă lucrurile se îndreaptă către inversarea polilor magnetici, probabil că nu ai dori să fii în preajmă pentru a asista la acest lucru.

Cu toate acestea, există foarte puţine dovezi ale impactului pe care variaţiile câmpului magnetic din trecut le-au avut asupra vieţii. Cert este că în absenţa sa, Pământul nu ar mai fi avut atmosferă, care în timp ar fi fost spulberată de forţa vântului solar – proces care s-ar fi întâmplat cu planeta Marte, care şi-a pierdut atmosfera după ce şi-a pierdut câmpul magnetic, în urmă cu aproximativ 4 miliarde de ani.