Camera de Comerţ Americană în România explică ce trebuie să facă Guvernul pentru a reduce costul creditelor

NewMoney 14/02/2019 | 17:49 Ştiri
Camera de Comerţ Americană în România explică ce trebuie să facă Guvernul pentru a reduce costul creditelor

Camera de Comerţ Americană în România (AmCham Romania) a anunţat, joi, că România are nevoie de măsuri de reducere a dezechilibrelor macroeconomice şi de limitare a accelerării inflaţiei pentru reducerea costurilor creditelor la nivel naţional, în condiţiile în care nivelul ROBOR este influenţat semnificativ de evoluţia economiei, potrivit News.ro.

AmCham atrage atenţia că dorinţa declarată a politicienilor, de a asigura condiţiile ca populaţia să beneficieze de un cost accesibil al creditului, nu poate fi realizată prin instituirea unor măsuri fiscale intempestive, fără studiu de impact, şi în afara unei strategii fiscal-bugetare coerente.

Camera de comerţ avertizează că abordarea OUG 114/2019 se îndepărtează flagrant de soluţiile fezabile propuse de stiinţa şi practica economică. În plus, AmCham subliniază că nivelul ROBOR este influenţat semnificativ de evoluţiile economiei naţionale şi globale, fiind un barometru receptiv la piaţă.

„Astfel, într-un context economic în care Guvernul şi-a crescut permanent nevoile de finanţare curentă în ultimii ani este natural ca presiunea pe costul banilor să crească, influenţând prin urmare în sens ascendent şi costul creditelor aferente sectorului privat. De altfel, mecanismul prin care Guvernul absoarbe din piaţă cu precădere creditul disponibil în defavoarea celorlalţi participanţi din piaţă poartă denumirea de “crowding out effect” în literatura economică şi descrie stimularea excesivă a finanţării datoriei publice în detrimentul celei private”, se arată în comunicat.

AmCham atrage atenţia că aceste efecte secundare ale modului lax de gestionare a politicii fiscale asupra economiei româneşti în ansamblu sunt îndeobşte foarte puţin abordate în dialogul public actual.

„Inflaţia este un indicator semnificativ care determină valoarea costului creditului. Inflaţia în România a avut o dinamică accelerată în ultimii ani, pe fondul unor politici fiscale pro-ciclice si al creşterilor salariale necorelate cu productivitatea muncii. Lipsa de predictibilitate şi calitatea precară a politicilor publice sunt distorsiuni agravate care afecteaza susbstanţial mediul de afaceri”, se arată în comunicat.

AmCham avertizează că independenţa şi credibilitatea BNR şi a politicii monetare sunt supuse unor atacuri sistematice.

„În contextul în care predictibilitatea politicilor publice este îndoielnică şi asistăm la instituirea unor măsuri cu impact semnificativ asupra economiei naţionale, în absenţa unui proces coerent de consultare publică, în contextul în care independenţa şi credibilitatea BNR şi a politicii monetare sunt supuse unor atacuri sistematice, incertitudinea cu privire la evoluţiile economice creşte exponenţial. Această creştere percepută a riscului de a face afaceri în România se reflectă inclusiv în costurile creditului”, se arată în comunicat.

Camera de comerţ atenţionează că, pentru a avea costuri mai reduse ale creditării, trebuie luate măsuri care să reducă dezechilibrele macroeconomice.

„Aşadar, pentru a beneficia de costuri reduse ale creditului la nivel naţional propunem o abordare sistematică a factorilor menţionaţi anterior şi implementarea unor măsuri coerente care să reducă dezechilibrele macroeconomice, să limiteze accelerarea inflaţiei şi să contribuie la creşterea credibilităţii şi competitivităţii economiei româneşti”, se arată în comunicat.


Foto: Mediafax