Călin Fusu, șeful Neogen, investește o parte din banii încasați din vânzarea Clever Taxi într-un „Uber pentru muncă”

Ionuț Ancuțescu 28/06/2017 | 15:31 Ştiri
Călin Fusu, șeful Neogen, investește o parte din banii încasați din vânzarea Clever Taxi într-un „Uber pentru muncă”

După ce a ieșit din businessul Clever Taxi, o aplicație mobilă pentru comenzi taxi, Călin Fusu, director general și cel mai important acționar al Neogen, este implicat într-un nou proiect tehnologic din domeniul resurselor umane. Următoarea investiție de la care se așteaptă să-i aducă poate mai mult decât afacerea Clever Taxi se numește Starbiter – „un Uber pentru muncă”.

Această aplicație funcționează după principiul următor: dacă, de exemplu, salariatul unui restaurant se îmbolnăvește, angajatorul poate găsi la un click distanță un înlocuitor pe termen doarte scurt. Fusu spune pentru NewMoney că modelul funcționează deja în Occident, iar Starbiter este un business pentru Europa de Est. Produsul este deja lansat, urmând ca acesta să fie comunicat.

Ca în cazul majorității investițiilor, Fusu este implicat în Starbiter, nu în nume personal, ci prin intermediul Neogen (companie, în care este asociat atât cu persoane fizice, cât și două fonduri de investiții). Starbiter este o companie înregistrată în Irlanda, la Dublin. Aplicația poate face sinergie cu site-ul de recrutare Bestjobs, unul dintre cele mai mari site-uri de  profil din România și, totodată, principala afacere a Neogen. În 2016, Bestjobs a avut venituri de 5,3 milioane de euro și o marjă de 30% a profitului net.

Recent, Călin Fusu, prin (Bestjobs), Mihai Rotaru, Aexandru Dumitru și Andrei Pitiș au vândut aplicația Clever Taxi pentru o sumă de „opt cifre”. Fusu confirmă că de vorba despre o traznacție de peste 10 milioane de euro însă nu dorește să spună mai multe, pentru că așa a convenit atât cu ceilalți vânzători, cât și cu cumpărătorul – mytaxi, aplcație deținută de producătorul auto german Daimler. Bestjobs era cel mai mare acționar în companie.

Doi foști colegi de facultate au creat o aplicație prin care au fost comandate 40 de milioane de curse de taxi 

Fusu spune că va investi în Starbiter doar o parte din banii încasați de la mytaxi, pentru că aceasta nu necesită o investiție semnificativă. Totodată, el caută și alte proiecte din zoa aplicațiilor și serviciilor.

Călin Fusu se numără printre primii investitori români din zona se servicii și aplicații online. Printre celelalte proiecte ale lui Fusu se numără site-ul de reduceri Zumzi (acesta a făcut și o achiziție, fără succes, în Polonia) sau platforma de comerț online Vivre.


Foto: Mediafax

Ionuț Ancuțescu are o experiență de peste 17 ani în presa economică și de business. A lucrat la publicațiile Ziarul Financiar, Capital, Biz, Business Magazin, Money Express, Forbes și Adevărul Financiar, iar acum este redactorul-șef al revistei NewMoney.