Calcul îngrijorător: care este prețul dublării salariilor din sectorul bugetar

NewMoney 06/03/2017 | 12:44 Ştiri
Calcul îngrijorător: care este prețul dublării salariilor din sectorul bugetar

Impactul majorărilor de salarii anunțate duminică de ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, s-ar putea ridica la cel puțin 3-4% din PIB, nivel ce nu poate fi susținut din actualul buget. Aceste cheltuieli suplimentare ar duce la o dublare a deficitului bugetar (3%).

Astfel, un calcul nerafinat arată că impactul dublării salariilor s-ar putea situa între 24,4 și 32,6 miliarde de lei, în condițiile în care Guvernul se așteaptă ca în acest an să cheltuiască 63,8 miliarde de lei cu salariile propriilor angajați.

„Impactul e uriaș. Acesta cred că e cuvântul. Dacă luăm în considerare că în momentul de față cheltuielile de personal în buget sunt undeva la 7,5% din PIB (…) impactul e de ordinul procentelor din PIB, cel puțin 3-4%”, spune Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal.

Citiți și: John Hardy, Saxo Bank: Se prefigurează următoarea criză a Europei. Până acum s-a dat morfină

Ministrul Muncii a anunțat demararea discuțiilor cu sindicatele, pe tema legii salarizării unitare, primele chemate luni la negocieri fiind cele din sănătate și din ordine publică.

„Până la pragul de 4.000 lei salariile se dublează, după 4.000 lei este o creştere cu 45% a salariilor, iar după pragul de 7.000 lei sunt creşteri, dar nu foarte mari”, a precizat Vasilescu.

Ionuț Dumitru este de părere că legea salarizării unitare este necesară deoarece există foarte multe discrepanțe vizavi de modul în care sunt remunerați bugetarii. O parte dintre acestea au survenit și ca urmare a majorărilor repetate a salariului minim, care au făcut ca persoane fără experiență sau studii să câștige la fel ca angajații cu experiență și pregătire.

Citiți și: Indicele NewMoney: 54% din averile celor mai bogaţi o sută de români au fost făcute din relaţii cu statul

„De la a repara aceste inechități și până la a dubla salariile e o cale enorm de lungă pe care nu putem să o parcurgem”, spune economistul.

Declarațiile ministrului Muncii vin în contextul în care, în primele luni ale anului încasările la buget au fost sub așteptări. În ianuarie, veniturile au scăzut cu 5,7%, respectiv 1,1 miliarde de lei.

Totodată, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunțat că în primele două luni din 2017 a colectat 31,9 miliarde de lei, cu 0,9% mai puțin decât în perioada similară din 2016.

Situația încasărilor bugetare a fost analizată vineri în cadrul unei întâlniri dintre premierul Sorin Grindeanu, ministrul Finanțelor Publice, Viorel Ștefan și președintele ANAF, Bogdan-Nicolae Stan.

În urma acestei analize, președintele ANAF a convocat, în cursul zilei de luni o întâlnire de lucru cu toate direcțiile din cadrul Fiscului. Pe baza discuțiilor urmează să fie întocmit un plan urgent de acțiune care să fie adus la cunoștința premierului.

Anul trecut, salariile medii nete ale angajaților din administrația publică au înregistrat o creștere de 9,7%, la 3.201 lei (cu 36% peste salariul mediu net din economie), salariile din învățământ au consemnat un avans de 8,3% (până la 2.082 de lei net), iar cele din sănătate și asistență socială (influențate de salariile din clinicile private) de 33,5%, reiese din datele Insitutului Național de Statistică (INS).


FOTO: Mediafax