Business și șah. Vlad Ardeleanu, fondatorul Medima Health, și-a anunțat candidatura la președinția Federației Române de Șah

NewMoney 05/07/2021 | 10:03 Ştiri
Business și șah. Vlad Ardeleanu, fondatorul Medima Health, și-a anunțat candidatura la președinția Federației Române de Șah

La aproape o lună de la desantul Marelui Maestru, Garry Kasparov la București, alături de o garnitură formată din cei mai buni opt șahiști ai lumii, antreprenorul Vlad Ardeleanu și-a anunțat candidatura la președinția Federației Române de Șah, condusă de aceeași echipă în ultimii opt ani.

Vlad Ardeleanu, fondatorul lanțului de clinici Medima Health și asociat în mediul local de business cu mai multe afaceri de succes precum Artima, A&D Pharma, Carrefour și Superbet, a făcut vineri, 2 iulie, un anunț surpriză – candidează la președinția Federației Române de Șah (FRS).

Iubesc șahul de când eram mic, mi-a marcat și modelat personalitatea și cariera, știu cât de important este în formarea unui adult de succes. Emulația și valul de admirație stârnite de Grand Chess Tour, circuitul de șah fondat de Marele Garry Kasparov, desfășurat de două ori deja în România, m-au împins către această decizie de a candida la conducerea Federației Române de Șah. Intru în această competiție cu gândul, dorința și capacitatea de a face cât mai multe pentru comunitatea de șah din România și pentru a populariza acest sport nobil în România așa cum o face Marele Maestru Kasparov peste tot în lume acolo unde merge.

Voi reveni în zilele următoare pe un site dedicat cu detalii despre proiectele mele legate de Federație și de ceea ce pot face în următorii patru ani pentru ca șahul să dea, de ce nu, o ‘generație de aur’, așa cum am avut în fotbal sau în gimnastică”, este anunțul oficial făcut de antreprenor pe pagina personală de Facebook.

Vlad Ardeleanu este persoana care a adus, în 2019, circuitul de șah Grand Chess Tour în România, fondat de Garry Kasparov, cel mai mare eveniment șahistic organizat vreodată la noi în țară.

Ca CEO al uneia dintre cele mai puternice companii românești, Vlad Ardeleanu a reușit în ultimii ani să asigure o susținere financiară consistentă a echipelor naționale de șah.

Legătura lui Vlad Ardeleanu cu șahul nu e deloc ceva nou. A descoperit sportul minții alături de bunicul său, de pe la vârsta de șase ani, iar din clasa a patra a început să frecventeze Clubul Școlar Sportiv din Timișoara. Din acel moment, a început să ia acest joc tot mai în serios, să aibă antrenori și să participe la turnee alături de echipa Voința. A urcat chiar în top 20 al celor mai buni jucători de șah și a ajuns să fie candidat de maestru. Însă noua pasiune – antreprenoriatul și afacerile – l-au deturnat și nu a mai obținut titlul de maestru, nemaiparticipând la competiții oficiale care să îi aducă titlul.

Suntem mândri că am reușit să aducem acest prestigios turneu aici, să punem România pe harta șahului internațional și ne dorim ca evenimentul să devină o tradiție. Totodată, ne-am bucurat să inaugurăm Superchess Cup, un eveniment local căruia îi prevedem un viitor strălucit”, spunea în 2019 Vlad Ardeleanu la primul desant al Grand Chess Tour în România.

Iar Constantin Lupulescu, cel mai bine plasat român în topul șahului mondial (poziția 82 mondial și locul 1 în România), la același eveniment, dădea verdictul – șahul românesc are nevoie de așa ceva: să fie în atenția oamenilor de business, a presei, a publicului larg și a înaltelor oficialități și factorilor de decizie.

În ultimii opt ani (două mandate succesive), Federația Română de Șah a fost condusă de Sorin Iacoban, președinte, de Vladimir Danilov și Corneliu Pașcalău, vicepreședinți.