Business Insider: Cum a făcut și pe ce cheltuie Bill Gates averea sa de 93 de miliarde de dolari

NewMoney 29/01/2019 | 13:28 Fapt Divers
Business Insider: Cum a făcut și pe ce cheltuie Bill Gates averea sa de 93 de miliarde de dolari

Bill Gates este al doilea cel mai bogat om din lume, cu o avere de peste 93 miliarde de dolari. Gates este atât de bogat, încât dacă ar alege să dea 10 dolari fiecărei persoane de pe planetă, tot ar i-ar mai rămâne aproape 20 de miliarde de dolari, scrie Business Insider

Gates a devenit cel mai tânăr miliardar din istorie la vârsta de 31 de ani, iar primii bani din software i-a făcut la doar 17 ani, când a vândut școlii la care învăța un program care stabilea ordinea intrării elevilor în sălile de curs, pentru suma de 4.200 de dolari.

Averea sa a început să crească semnificativ în 1980, când a dezvoltat MS-DOS, un sistem de operare pentru primul computer personal produs de IBM. Acesta a devenit unul dintre cele mai profitabile produse Microsoft, propulsând compania la o valoare de 61 de milioane de dolari. În 1990, Microsoft a dat o nouă lovitură, cu Office, care continuă și acum să fie unul dintre cele mai bine vândute produse ale companiei.

Gates avea să dobândească în curând și statutul de cel mai bogat om din lume, odată cu lansarea Windows 95 în 1995. El și-a păstrat această poziție până în 2008, când l-a întrecut investitorul Warren Buffett.

Dar lucrurile nu au mers bine întotdeauna pentru Bill Gates, scrie Business Insider. În 2000, Departamentul de Justiție al SUA a început un proces împotriva producătorului de software, iar instanța a decis că Microsoft a încălcat legea antitrust. Gates a demisionat atunci din funcția de CEO, iar prețul acțiunilor companiei a scăzut cu 14%. A fost nevoie de aproximativ 15 ani pentru ca Microsoft să se redreseze.

În 2018, Microsoft a reușit vânzări-record, de 100 de miliarde de dolari și a încheiat anul ca cea mai valoroasă companie din lume, depășind atât Apple cât și Amazon.

De-alungul timpului, Bill Gates a vândut sau a donat aproape toate acțiunile sale la Microsoft, cu peste 35,8 miliarde de dolari. El deține în prezent doar 1% din acțiunile Microsoft, însă acest procent este estimat la aproximativ 7,3 miliarde de dolari.

El mai deține Fundația Bill & Melinda Gates alături de soția sa, cu active în valoare de peste 50 de miliarde de dolari și a donat 40 de miliarde de dolari pentru îmbunătățirea educației și a sănătății la nivel global.

Cu toate că donează sume impresionante în scopuri umanitare, Bill Gates a făcut și câteva achiziții extravagante odată ce a început să încaseze milioane de dolari de la Microsoft. Nu este foarte cunoscut faptul că Gates este un adevărat împătimit al vitezei. Prima sa mașină a fost un Porsche 911 în anii ’70, cu care a adunat numeroase amenzi pentru depășirea vitezei, iar o dată a fost chiar arestat.

De atunci, colecția sa de vehicule a crescut considerabil, iar acum deține, printre altele, un Ferrari 348 și un Jaguar XJ6, un avion de 21 de milioane de dolari. Recent, Gates a închiriat un iaht pentru 5 milioane de dolari pe săptămână pentru o vacanță de familie în Marea Mediterană.

Si mai impresionant este portofoliul imobiliar al lui Gates. Prin firma sa de investiții personale, Cascade, Gates deține aproape jumătate din lanțul hotelier Four Seasons, precum și o parte din hotelul Charles, din Cambridge, Massachusetts.

În 2009, Gates a cumpărat o fermă în Wyoming, cu 9 milioane de dolari, iar în 2013, a cumpărat o fermă de 4,5 hectare în sudul statului Florida, pentru 8,7 milioane de dolari. Trei ani mai târziu, el a cumpărat trei dintre proprietățile învecinate pentru aproximativ 18 milioane de dolari. Gates a cheltuit încă 18 milioane de dolari pe ferma de cai a Jenny Craig din California de Sud.

Însă, cea mai importantă investiție făcută de Bill Gates în imobiliare este locuința sa hightech din Medina, Washington, „botezată” Xanadu 2.0 și a cărei construcție l-a costat pe fondatorul Microsoft 63 de milioane de dolari.

Imobilul este plin de ecrane care au capacitatea de a afișa picturile sau fotografiile sale preferate, în valoare totală de 80.000 de dolari. Casa mai este dotată și cu un sistem de senzori care adaptează temperatură și lumina în funcție de preferințele oaspeților, prin intermediul unui dispozitiv pe care aceștia îl primesc în momentul în care trec pragul reședinței lui Bill Gates.

În interiorul locuinței miliardarului se găsesc și câteva obicte foarte valoroase, precum un tablou pictat de Winslow Homer, pe care a plătit 36 de milioane de dolari sau unul manuscrisele lui Leonardo da Vinci, cumpărat cu 30 de milioane de dolari în urmă cu 25 de ani.

Miliardarul a hotărât și ce se va întâmpla cu averea sa după ce va muri. Gates are trei copii, iar fiecăruia îi va lăsa câte 10 milioane de dolari, adică aproape 1,1% din averea sa, fiind de părere că este mai bine ca aceștia să își clădească singuri o carieră.

Aproape toții banii lui Bill Gates vor merge în scopuri caritabile, prin intermediul fundației sale, care face eforturi pentru a reduce moartea copiilor și malnutriția, precum și pentru a pune capăt polio-ului. El a menționat, de asemenea, încălzirea globală drept una dintre preocupările sale principale.


Foto: Hepta/Mediafax