Ştiri

Bursele și dolarul au crescut luni, în pofida avertismentelor economice ale FMI

Bursele au crescut luni, la nivel mondial, în timp ce randamentele obligaţiunilor europene au scăzut, iar dolarul s-a menţinut ferm în tranzacţiile cu volum scăzut de luni, după avertismentele directorului general al Fondului Monetar Internaţional care a spu că o treime din lume va intra în recesiune în 2023, scrie News.ro.

Cel mai larg indice al acţiunilor din regiunea Asia-Pacific din afara Japoniei, MSCI, a crescut cu 0,04%, în timp ce indicele acţiunilor globale a urcat cu 0,18%.

Indicele paneuropean STOXX 600 a avansat cu 0,8%, recuperând o parte din pierdere de aproape 12% din 2022, lovit de înăsprirea agresivă a politicilor monetare ale băncilor centrale.

Indicele DAX al bursei din Frankfurt a urcat cu 0,8%, iar CAC 40 al bursei din Paris cu 1,6%.

Traderii au fost reticenţi în a avea încredere la începutul anului în mişcările acţiunilor şi obligaţiunilor, multe pieţe fiind închise pentru vacanţă, şi înainte de o serie de cifre economice care urmează să fie publicate săptămâna aceasta.

Datele despre inflaţie din Europa, minutele de la reuniunea din decembrie a Rezervei Federale din SUA şi cifrele de pe piaţa muncii din SUA sunt câteva dintre datele importante aşteptate de analistul şef din Danske Bank, Piet Haines Christiansen.

”Aş fi precaut la interpretarea oricăror mişcări în această dimineaţă”, a spus Christiansen.

Pieţele din Marea Britanie, Hong Kong, Irlanda, Japonia, Singapore, Canada şi Statele Unite au fost închise luni.

Dolarul a crescut cu aproape 0,2% faţă de un coş de valute majore, în timp ce lira sterlină şi euro au scăzut cu 0,4% şi, respectiv, 0,2%.

Trezoreria SUA va relua tranzacţiile cu obligaţiuni marţi, după o sărbătoare legală de luni. Randamentele obligaţiunilor guvernamentale germane au scăzut luni de la cele mai înalte niveluri din mai bine de un deceniu, pe fondul unor semnale mai puternice din partea Băncii Centrale Europene (BCE).

Preşedintele BCE, Christine Lagarde, a declarat că salariile din zona euro cresc mai repede decât se credea anterior, iar banca centrală trebuie să împiedice ca acest lucru să alimenteze inflaţia deja ridicată.

Randamentul obligaţiunilor pe 10 ani a Germaniei a scăzut cu 0,12 puncte procentuale, la 2,44%, după ce vineri a atins cel mai mare nivel din 2011, de 2,57%.

Pieţele petroliere au fost închise, dar preţurile în 2023 ar urma să înregistreze câştiguri mici, deoarece contextul economic nefavorabil şi crizele COVID-19 din China ameninţă creşterea cererii şi compensează impactul deficitului de aprovizionare cauzat de sancţiunile asupra Rusiei, a arătat vineri un sondaj Reuters.

Andrei Dumitru

Recent Posts

Lazea (BNR): Cei care solicită noi facilităţi fiscale, salarii, ştiind bine că anul viitor va urma o corecţie, la ce se aşteaptă?

Adâncirea dezechilibrelor fiscale prin solicitarea de facilităţi ar putea avea la bază o speranţă deşartă…

3 ore ago

Meta Platforms, sub lupa anchetatorilor UE pentru conţinutul online

Compania Meta Platforms este vizată de o investigaţie majoră din partea Uniunii Europene legată de…

3 ore ago

Undă verde pentru referendumul de aderare a Republicii Moldova la UE

Parlamentul de la Chişinău a adoptat joi o hotărâre privind desfăşurarea referendumului privind aderarea Republicii…

15 ore ago

Bulgarii dau în judecată Gazprom pentru întreruperea livrărilor de gaze

Ministerul Energiei de la Sofia a anunţat că Bulgargaz intenţionează să declanşeze o acţiune în…

16 ore ago

Veşti bune pentru medici. Decizia luată de CNAS privind plata serviciilor medicale

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunţat ce decizie a luat în urma…

16 ore ago

52 de noi contractate de finanţare prin Programul Anghel Saligny, în valoare de peste 690 milioane lei

Ministrul Dezvoltării, Adrian-Ioan Veştea, a semnat 52 de noi contracte de finanţare prin Programul Naţional…

17 ore ago

Acest website folosește cookies