Bursa de la București, pas către maturizare: Globalworth intră cu obligațiunile de jumătate de miliard de euro la BVB

Andreea Neferu 31/07/2017 | 11:33 Ştiri
Bursa de la București, pas către maturizare: Globalworth intră cu obligațiunile de jumătate de miliard de euro la BVB

 

Dezvoltatorul imobiliar Globalworth, unul dintre cei mai mari jucători de pe piața locală de real estate, și-a listat astăzi emisiunea de obligațiuni în euro în valoare de 550 de milioane de euro la Bursa de Valori București (simbol GWI22). Emisiunea de obligațiuni, intermediată de brokerul BT Capital Partners, a fost admisă la tranzacționare și pe bursa de la Dublin.

”O piață matură este o piață care tranzacționează nu doar acțiuni, ci și obligațiuni. (…) Este un moment important către maturizarea bursei și este ziua în care putem spune că în România există piețe de capital – o piață de acțiuni, dar și una de obligațiuni”, a spus Ludwik Sobolewski, CEO al Bursei de Valori București (BVB), în conferința ce a precedat intrarea obligațiunilor Globalworth la tranzacționare.

În general, la BVB sunt listate obligațiuni ale autorităților locale sau centrale din România (primării, Ministerul Finanțelor Publice etc.), fiind prezente însă cu astfel de instrumente financiare și companii precum producătorul de hârtie pentru carton ondulat Vrancart Adjud, Garanti Bank sau Engie, companie cu activități pe piața de energie. Emisiunea de obligațiuni Globalworth este însă cea mai mare de acest tip din istoria BVB.

”Principalul nostru obiectiv este în continuare cel de a investi, de a ne dezvolta și de a identifica noi oportunități de creștere pe piața din România, iar tranzacționarea obligațiunilor corporative (…) (vizează – n.r.) simplificarea structurii datoriei noastre și reducerea costului mediu al datoriei”, a spus Dimitris Raptis, director adjunct și de operațiuni în cadrul Globalworth.

Banii obținuți în urma acestei emisiuni urmează să fie utilizați pentru achitarea unor datorii și finanțarea dezvoltării companiei, atât în România, cât și în alte țări din regiune. Banca Europeană pentru Reconstrucție (BERD) a anunțat că a investit 50 de milioane de euro în emisiunea dezvoltatorului.

Obligațiunile în euro sunt scadente în iunie 2022 și au o dobândă anuală fixă de 2,875%. Valoarea nominală a acestora este de 100.000 de euro, iar decontarea se face în lei.

Recent, în acționariatul Globalworth a intrat un fond de investiții sud-african, Growthpoint, care administrează active la nivel mondial de 7,6 miliarde de euro. La începutul acestui an, presa israeliană scria că Globalworth se află și în cursa pentru preluarea grupului israelian Africa-Israel Investments, care deține pe plan local mai multe proprietăți, printre care și unul dintre cele mai performante mall-uri din România, AFI Cotroceni.

Printre activele Globalworth, investitor care și-a concentrat atenția mai mult asupra Bucureștiului, se numără clădirile de birouri Globalworth Tower (Bucharest One), UniCredit Tower, Cathedral Plaza, Gara Herăstrău și Tower Center. De asemenea, compania are în lucru acum proiecte de birouri precum Globalworth Campus din zona Pipera din București.

Dezvoltatorul Globalworth, unul dintre cei mai activi jucători de pe piața locală imobiliară, a obținut anul trecut un venit operațional net de 43,6 milioane de euro, în creștere cu 53,5% față de 2015. Avansul spectaculos vine în contextul în care Globalworth a făcut o serie de achiziții imobiliare în ultimii ani, crescându-și numărul de proprietăți generatoare de venituri.

La finalul anului trecut, portofoliul imobiliar al companiei fondate de grecul Ioannis Papalekas  a ajuns la 977,5 milioane de euro, care îl plasează pe locul al doilea în topul proprietarilor cu cele mai mari active imobiliare, după NEPI.


Sursă foto: NewMoney

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.