Ştiri

Bulgaria a adoptat planul național pentru aderarea la zona euro în 2024

Guvernul Bulgariei a adoptat vineri un plan național pentru aderarea la zona euro de la 1 ianuarie 2024, menținând cursul stabilit în ciuda disputelor care au apărut pe această temă printre partidele care formează coaliția guvernamentală de la Sofia, relatează Reuters.

Incertitudinea politică şi cele trei runde de alegeri care au avut loc anul trecut au amânat adoptarea acestui plan, care a fost elaborat în 2020 după ce Bulgaria, împreună cu Croaţia, a fost admisă în mecanismul ERM II (mecanismul ratelor de schimb – n. red.), care îi va permite să devină membră a zonei euro peste câţiva ani, conform Reuters, citat de Agerpres.

Cea mai săracă ţară membră a Uniunii Europene, care are deja moneda naţională leva legată de euro, a promis că va adopta moneda unică în 2024, la actualul curs de schimb fix. „Bulgaria a adoptat, de facto, euro prin Consiliul Monetar. Din cauza cursului de schimb fix, de exemplu, dacă am vrea să majorăm dobânzile nu o putem face”, a spus ministrul bulgar al Finanţelor, Assen Vassilev.

„Planul de astăzi oferă un calendar clar băncilor şi altor instituţii de plată cu privire la modul în care va fi adoptat euro. Este doar primul pas tehnic”, a adăugat Vassilev. Cu toate acestea, socialiştii şi formaţiunea populistă „Există un Astfel de Popor”, membri ai coaliţiei guvernamentale formată din patru partide, care în principiu susţin adoptarea monedei euro, s-au pronunţat, vineri, împotriva aprobării planului naţional.

Cele două formaţiuni spuncă nu există analize din partea Băncii Naţionale a Bulgariei cu privire la modul în care adoptarea euro va afecta veniturile oamenilor şi economia pe ansamblu. „A fost clar de când am aderat la UE că vom adopta euro. Când anume ar trebui să se întâmple asta, depinde de noi. Trebuie să luăm o decizie rezonabilă şi în cunoştinţă de cauză iar cea adoptată astăzi nu este una de acest fel”, a declarat lidera socialiştilor şi deţinătoarea portofoliului Economiei, Kornelia Ninova.

În replică, ministrul Finanţelor, Assen Vassilev, a spus că discuţiile din Parlament, unde modificările legale trebuie să fie aprobate, urmează să fie organizate la fel ca şi dezbaterea publică. Însă Bulgaria, care nu a demonstrat rezultate tangibile în lupta împotriva corupţiei, ar putea să întâmpine provocări şi în îndeplinirea criteriilor nominale pentru aderarea la zona euro.

Bulgaria este una dintre ţările membre UE cu cel mai mic grad de îndatorare şi începând din 2020 a înregistrat deficite publice de aproximativ 3% din PIB. Însă explozia preţurilor la energie şi alimente a dus rata anuală a inflaţiei până la 14,4% în luna aprilie, cel mai ridicat nivel de după 2008.

Ultima extindere a zonei euro datează din 2015, când Lituania a devenit al 19-lea stat membru al blocului monetar. Deşi toate satele membre UE, cu excepţia Danemarcei, sunt obligate să adere la zona euro, puţine ţări fac eforturi serioase pentru a se alătura zonei unice.

Elena Marinescu

Recent Posts

Numărul 142 (20 iunie – 3 iulie 2022)

VÂNZĂRI ABONAMENTE: Cristi Ștefan cstefan@newmoney.ro

12 ore ago

Ce filme și seriale noi apar pe Netflix în luna iulie 2022

Maeştri asasini, ecranizări ale unor cărţi bestseller, aşa arată line-up-ul lunii iulie pe Netflix. Recomandările…

3 zile ago

Sorin Cîmpeanu a prezentat rezultatele finale la Bacalaureat: Rata de promovare este de 75,2%

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu a prezentat rezultatele finale la Bacalaureat, în sesiunea din luna iulie.…

3 zile ago

Cod galben de vijelii în 30 de judeţe

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată…

3 zile ago

Ministrul Energiei: Benzinăriile din România au ieftinit carburanţii cu 50 de bani

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a prezentat, vineri, imagini cu benzinării care au redus preţul la…

3 zile ago

Rezultatele finale ale examenului de bacalaureat, după contestaţii, afişate vineri

Rezultatele finale ale examenului de bacalaureat, după contestaţii, urmează să fie afişate vineri. Afişarea primelor…

3 zile ago

Acest website folosește cookies