Bugetul pe 2017: investiții de 4,2% din PIB în infrastructură, sănătate și agricultură

Andreea Neferu 23/01/2017 | 16:30 Ştiri
Bugetul pe 2017: investiții de 4,2% din PIB în infrastructură, sănătate și agricultură

Proiectul de buget pe anul 2017, conturat de guvernul condus de premierul Sorin Grindeanu, este fundamentat pe o creștere economică de 5,2%, dar și pe venituri bugetare de aproape 255 de miliarde de lei, respectiv cheltuieli bugetare de circa 279 de miliarde de lei, potrivit Ministerului Finanțelor. De asemenea, Finanțele mizează pe investiții de 4,2% din PIB în infrastructură, sănătate, educație și agricultură.

Totodată, bugetul pe anul acesta ia în calcul un deficit bugetar de 2,96% din PIB, o inflație medie anuală de 1,4%, precum și un curs mediu euro de 4,46 lei.

Datoria guvernamentală este estimată la 37,7% din PIB, „la un nivel sustenabil de sub 40% din PIB”, potrivit Ministerului Finanțelor.

La capitolul piața muncii, câștigul mediu salarial net pentru anul acesta este prognozat să ajungă la 2.274 de lei, în timp ce numărul de salariați este așteptat să crească cu 4,3%. La mijlocul anului trecut, în România existau 6,2 milioane de salariați activi, potrivit datelor transmise de Ministerul Muncii.

Printre ceilalți indicatori pe care se bazează acest proiect de buget se numără și creșterea pensiei minime la 520 de lei de la 1 martie, de la 400 de lei, respectiv majorarea salariului minim de la 1 februarie la 1.450 de lei.

Investițiile statului sunt estimate la 4,2% din PIB, în creștere față de execuția pe 2016, când au fost de 3,9% din PIB. În contextul în care PIB-ul este prognozat să ajungă anul acesta la peste 815 miliarde de lei, investițiile ar putea fi de 34 de miliarde de lei, direcționate către infrastructură, sănătate, educație, agricultură.


FOTO: Mediafax

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.