Bucharest Science Festival – Expoziţii, conferinţe şi dezbateri, tururi ghidate, experimente şi demonstraţii în trei spaţii din Capitală

Andrei Dumitru 28/09/2022 | 11:08 Timp Liber
Bucharest Science Festival – Expoziţii, conferinţe şi dezbateri, tururi ghidate, experimente şi demonstraţii în trei spaţii din Capitală

A zecea ediţie Bucharest Science Festival, cel mai important festival de ştiinţă din România, începe miercuri, la Promenada Mall, Vulcan Value Centre şi Centrul Comercial Auchan Titan.

Timp de cinci zile vor fi organizate expoziţii, conferinţe şi dezbateri, tururi ghidate, experimente şi demonstraţii.

După doi ani de evenimente online, BSF sărbătoreşte a zecea ediţie alături de public. Evenimentul va avea loc în perioada 28 septembrie – 2 octombrie, în peste zece locaţii diferite din Bucureşti, iar participarea este gratuită.

„De ce ştiinţa? De ce contează, de ce ar trebui să ne intereseze? Simplu: ştiinţa ne ajută să avem o viaţă sigură şi fericită. Să descoperim lucruri noi. Să căpătăm puteri noi. Ştiinţa ne influenţează viaţa de zi cu zi şi va juca un rol semnificativ în viitorul copiilor noştri. Spunem des că vrem să le lăsăm o lume mai bună; ştiinţa ne oferă această posibilitate. Vă aşteptăm la Bucharest Science Festival pentru a discuta despre potenţialul pe care îl avem ca omenire şi pentru a ne gândi, împreună, la viitor”, a declarat Alexandru Toma Pătraşcu, directorul şi fondatorul festivalului.

Evenimentele BSF 2022 de la Promenada Mall

Pe 28 – 29 septembrie, între orele 10:00-16:00, Promenada Mall îşi aşteaptă vizitatorii la expoziţia Tehnologie pentru forţele de ordine care cuprinde echipamentul trupelor speciale, roboţi telecomandaţi pentru deminare, truse şi tehnici de criminalistică.

Pe 29 septembrie, între orele 10:00-13:00, echipe de elevi aflaţi sub coordonarea profesorilor de ştiinţe vor prezenta experimente şi demonstraţii ce ilustrează teme din curricula şcolară, în cadrul expoziţiei Salonul de Ştiinţă al Şcolilor.

Pe 30 septembrie, între orele 10:00-18:00, în cadrul Expoziţia industriei spaţiale din România, vizitatorii Promenada Mall au ocazia de a întâlni companii cu tradiţie în acest domeniu, dar şi start-up-uri, institute de cercetare sau grupuri de studenţi şi elevi implicate în proiectele Agenţiei Spaţiale Europene sau NASA. Aceştia pot admira chiar şi meteoriţi la standul Facultăţii de Geologie a Universităţii din Bucureşti. În plus, vor fi pregătite multe alte expoziţii şi science café-uri, întâlniri cu specialiştii Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) şi vizite în laboratoare, unde pasionaţii de astronomie pot discuta direct cu cercetătorii. Programul detaliat este disponibil pe www.BucharestScienceFestival.ro şi prin intermediul aplicaţiei de mobil FestivApp, disponibilă atât din Google Play, cât şi din App Store.

În perioada 28 septembrie – 2 octombrie, între orele 10:00 – 18:00, în timpul săptămânii, respectiv 09:00 – 20:00, în weekend, vizitatorii Vulcan Value Centre pot vizita Centrul mobil de instruire a populaţiei pentru răspuns la situaţii de urgenţă. Centrul mobil are echipamente inteligente care simulează situaţii de urgenţă complexe, precum incendiile din locuinţe, un pachet pentru condiţii meteo extreme sau simularea realistă a unui cutremur şi a modalităţii în care acesta se percepe într-o casă sau într-un apartament.

Instruiri în cele mai noi tehnici de acordare a primului ajutor la Centrul Comercial Auchan Titan

În perioada 28 septembrie – 2 octombrie, între orele 10:00 – 18:00, în timpul săptămânii, respectiv 09:00 – 20:00, în weekend, la Centrul Comercial Auchan Titan, în cadrul evenimentului Ştiinţa primului ajutor, caravana „Fii pregătit” oferă gratuit cursuri pentru acordarea primului ajutor în situaţii de urgenţă. Centrul mobil este construit special pe structura unui tir, are o sală de şcolarizare cu o capacitate de 40 de persoane şi este dotat cu toate echipamentele medicale şi de prim ajutor, dispozitive portabile, inclusiv simulatoare.

Bucharest Science Festival (BSF) se desfăşoară sub patronajul Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării şi este organizat de Asociaţia Secular-Umanistă din România (ASUR) şi de Planeta Ştiinţei.