BT: Semnalele Fed și deteriorarea finanțelor publice interne au majorat costurile de împrumut ale României

Alexandra Pele 28/07/2017 | 16:24 Ştiri
BT: Semnalele Fed și deteriorarea finanțelor publice interne au majorat costurile de împrumut ale României

Semnalele emise de Rezerva Federală din SUA și deterioarea finanțelor publice interne au condus la majorarea costurilor de împrumut pe termen mediu și lung ale României, notează Andrei Rădulescu, economist-șef al Băncii Transilvania, într-o notă transmisă investitorilor.

Evenimentul săptămânii a fost ședința de politică momentară (a cincea din 2017) în cadrul căreia Fed a menținut rata de dobândă de referință la (1.00%-1.25%), dar a semnalat perspectiva demarării procesului de vânzare de active în perioada următoare, notează economistul.

În prezent, în bilanțurile Fed se află obligațiuni în valoare de 4.200 de miliarde de dolari, acumulate după ce SUA au dat drumul ”tiparniței” de bani, prin programul de relaxare cantitativă menit să ajută la redresarea economiei. ”Pentru a restabili cât de cât situația inițială, bilanțul Fed ar trebui să scadă cu aproximativ 2.500 de miliarde de dolari”, notează Radu Crăciun, președintele BCR Pensii și fost economist șef al BCR.

Corelate cu evoluțiile interne, schimbarea de macaz a politicii monetare din SUA au dus la creșterea costurilor, respectiv a dobânzilor pe care statul le plătește pentru a-și finanța datoria publică.

Deficitul bugetar a crescut cu 63,3%, la 6,3 miliarde de lei în primul semestru din acest an.

”În acest context, rata de dobândă la titlurile de stat pe scadența 10 ani a urcat cu 1,2%, la 3,83% (plus 9,7% de la începutul anului”. Spread-ul de dobândă a crescut cu 1,7%, la 3,32 puncte procentuale”, notează economistul.

Rădulescu se așteaptă ca situația să persiste pe termen mediu. ”Previzionăm majorarea ratelor de dobândă la titlurile de stat, pe fondul perspectivelor de politică monetară din SUA și zona euro și accelerării PIB-ului nominal și riscurilor la adresa stabilității macro-financiare din România”, susține economistul.

Guvernul trebuie să împrumute în acest an 49,6 miliarde de lei, echivalentul a 11 miliarde de euro, pentru serviciul datoriei publice, reiese din datele Ministerului Finanțelor Publice.


FOTO: Laszlo Raduly

Cu o experiență de peste șapte ani în presă, Alexandra Pele acoperă domeniile finanțe, bănci și asigurări. Anterior, a lucrat la departamentul economic al ziarului Gândul și la cursdeguvernare.ro.