Brexit-ul anulat? Britanicii care susțin rămânerea în UE cer un nou referendum

Sebastian Popescu 16/04/2018 | 11:25 Ştiri
Brexit-ul anulat? Britanicii care susțin rămânerea în UE cer un nou referendum

Susținătorii rămânerii Marii Britanii în UE cer un nou referendum în acest sens, la aproape doi ani de la votul pentru Brexit, iar iniţiatorii apreciază că toţi britanicii – şi nu doar aleşii – ar trebui să aibă ultimul cuvând de spus, potrivit news.ro, care citează AFP. 

Aceștia au lansat, duminică, campanie „The People’s Vote” (Votul popular) într-o adunare la care au participat  membri ai Partidului Consevator, opoziţiei laburiste, Partidul Liberal-Democrat şi ecologişti. Acestora li s-a alăturat și actorul din Star Trek și X-Men, Sir Patrick Stewart.

Citește și: Declarația unică: Ce amenzi riscă cei care nu depun formularul la timp

Campania mai include şi alte şapte grupuri care se opun Brexitului, provenind din organizaţia „Open Britain” (Pentru o Mare Britanie deschisă), care a făcut campanie în vederea rămânerii în UE la momentul referendumului din iunie 2016, care a decis ieșirea Regatului Unit din Comunitatea Europeană.

„Brexit-ul nu este inevitabil. Brexit-ul va afecta pe toată lumea din ţară, motiv pentru care nu ar trebui ca 650 de conducători politici (parlamentari) să ne decidă viitorul, ci 65 de milioane de persoane”, a transmis directorul Open Britain, James McGrory, potrivit AFP.

„Este un vot în vederea acordului definitiv, care este altceva decât credeau oamenii iniţial, când şi-au dat acordul. Nu este doar pentru cei care vor să rămână (în UE). Este şi pentru cei care vor să o părăsească”, a declarat pentru AFP deputata liberal-democrată Layla Moran.

Potrivit deputatei, orice referendum ar trebui să aibă loc după octombrie, după ce se va obţine un acord defintiv şi înainte de „Brexit Day”, la fârşitul lui martie, dată la care ţara nu va mai fi membră UE.

Citește și: Continuă protestele din sănătate. Sute de angajați din spitale sunt nemulțumiți de reducerea sporurilor

În ultimele luni, sondaje au relevat o susţinere tot mai mare în rândul opiniei publice faţă de o rămânere în UE, însă nu s-a înregistrat o răsturnare radicală. The Daily Express, ziar ce susține Brexitului, a difuzat în martie un sondaj potrivit căruia 35% dintre britanici se pronunţă în favoarea unui al doilea referendum şi 65% care se opun.

Regatul Unit, care a aderat la Comunitatea Economică Europeană (CEE) în 1973, va părăsi UE pe 29 martie 2019, la aproape trei ani după ce s-a pronunţat prin vot – cu 52% – în favoarea Brexitului prin referendumul de la 23 iuniue 2016.


Foto: Mediafax

d