Breaking News! Marcel Vela: Am revizuit protocolul cu Biserica Ortodoxă Română (VIDEO)

Elena Marinescu 15/04/2020 | 22:52 Ştiri
Breaking News! Marcel Vela: Am revizuit protocolul cu Biserica Ortodoxă Română (VIDEO)

Ministrul de interne Marcel Vela a anunțat miercuri seara că a avut o întâlnire cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în urma căruia a convenit noi măsuri pentru distribuirea către populație a Sfintelor Paști și a Luminii Sfinte, ținând cont de estimările epidemiologice recente.

 

Protocolul semnat între MAI și Biserica Ortodoxă Română a fost modificat astfel:

”Am avut o nouă discuție, în această seară, cu Preafericitul Patriarh și am ajuns la un nou acord pentru a revizui unele măsuri pentru sărbătorile pascale. Acordul Patriarhiei și MAI din 14 aprilie se modifică.

1. Slujbele religioase se vor oficia cu respectarea îndrumărilor BOR şi prevederilor din ordonanţele militare privind reuniunile publice şi distanţarea socială fără participarea credincioşilor, fără participarea credincioșilor în incinta, în curtea sau în vecinătatea bisericilor

2. Paștile vor fi distribuite la domiciliile credincioșilor de către personalul clerical și voluntari vineri și sâmbătă, între orele 08-17:00, și în prima zi de Paști, duminică, între orele 06 și 12:00, la solicitarea credincioșilor

3. Sfânta Lumină va fi distribuită în parohii de către personalul clerical şi maximum 5 voluntari, sâmbătă, începând cu ora 20.00, având asupra lor cartea de identitate, banderolă albă pe braţ.

4. Credincioşii vor primi Paştile şi Sfânta Lumină din pragul casei sau ferestre fără a ieşi în casă. În zona locuinţelor familiale va fi primit de un reprezentant care va purta mască şi mănuşi.

5. În spitale, cadrele MAI vor distribui Sfânta Lumină precum şi centrelor medicale şi de carantină

Credincioşii vor primi Paştile şi sfânta Lumină fără a ieşi în stradă, iar în zona blocurilor aceastea vor fi luate de un reprezentant care va purta echipament de protecţie, mască şi mănuşi.

Structurile MAI şi MApN vor asigura ordinea publică pe toata durata distribuirii Paştilor şi a Sfintei Lumini. Îi mulţumesc Patriarhului Daniel pentru înţelegere şi colaborare”, a spus Vela.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că, din păcate, nu avem nicun motiv de relaxare, avem 20 de morţi în 24 de ore, iar cuvântul de ordine este ”Staţi acasă”. Preşedinte a anunţat că va solicita ministrului de Interne şi premierului să revină asupra acordului MAI – BOR. ”Staţi acasă! Altfel, după sărbători, vom avea înmormântări”, a avertizat preşedintele.