Primul „anger room” din România. Cât costă să spargi bibelouri, televizoare și telefoane pentru a scăpa de stres

Gabriel Bucur 24/04/2018 | 13:33 Ştiri
Primul „anger room” din România. Cât costă să spargi bibelouri, televizoare și telefoane pentru a scăpa de stres

Stresul devine o problemă tot mai serioasă. Dacă în urmă cu aproape un deceniu, în Statele Unite a apărut conceptul „anger room” – adică o cameră în care oamenii își pot descărca furia prin spargerea, contra cost, a unor obiecte -, în România primul loc de acest fel abia s-a inaugurat.

Marius Neagoie, fondatorul „anger room”-ului Break Room din București, spune că activitatea pentru care clienții plătesc sume ce pornesc de la 50 de lei este recreațională și nu are pretenții terapeutice: „ne adresăm bucreștenilor care caută o modalitate inedită de a scăpa de stresul cotidian, de a încerca ceva nou și de a se distra alături de prieteni”.

Investiția inițială a fost de 15.000 de euro și a constat în amenajarea unei hale, procurarea echipamentelor de siguranță, branding, promovare și logistică specifică, explică Marius Neagoie. „Estimăm 50 de clienți pe zi în timpul săptămânii și 100 în weekend și ne estimăm un break even în primele trei luni. Vizăm francizarea și identificarea de parteneri la nivel național dacă evaluarea businessului după primul an corespunde planificării inițiale”, adaugă fondatorul afacerii Break Room din București.

Citiți și: Cât ne costă să fim nemuritori? 10.000 de dolari și ceva pe deasupra

Printre obiectele care pot fi sparte cu bâte, baroase sau răngi se numără pahare, vaze de flori, bibelouri de porțelan, imprimante, televizoare, telefoane, vase de WC, mobilier de bucătărie, busturi din ghips. „Toate acestea se întâmplă într-un mediu controlat, fără nicio consecință, în deplină siguranță. Scopul final este distracția, relaxarea, mișcarea”, precizează reprezentanții Break Room.

Prețurile pornesc de la 50 de lei și ajung la 150 de lei, în funcție de numărul și categoria de obiecte distruse. Vârsta minimă pe care o poate avea un client este 16 ani, iar persoanele aflate sub influența băuturilor alcoolice nu sunt acceptate.

„Dacă primim cereri de ridicare de obiecte stricate și care pot fi sparte, le ridicăm gratuit: de la farfurii la sticle, de la imprimate la televizoarele vechi și stricate, vaze, obiecte sanitare și în general orice poate fi spart și apoi reciclat”, mai spune fondatorul Marius Neagoie.

Conceptul unei astfel de încăperi în care oamenii scapă de furie este vechi de mii de ani. În prezent, specialiștii consideră că eficiența acestor locuri este îndoielnică, iar prea multe dovezi privind ideea că exprimarea furiei reduce stresul nu există, notează The New York Times. În plus, specialiștii recomandă soluții precum reducerea factorilor care provoacă stresul, meditația și terapia comportamentală.

Citiți și: Capcanele mașinilor autonome: Cât de pregătiți suntem să ne lăsăm viețile pe mâna inteligenței artificiale

 


FOTO: Break Room

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.