Bravva Angels anunţă investiţii totale de aproape 800.000 de euro ȋn 8 start-up-uri, ȋn primul an de activitate

Andrei Dumitru 06/07/2023 | 14:27 Ştiri
Bravva Angels anunţă investiţii totale de aproape 800.000 de euro ȋn 8 start-up-uri, ȋn primul an de activitate

Bravva Angels, comunitatea de investitori business angels care investesc în start-up-uri scalabile, cu focus pe susţinerea fondatoarelor femei, a anunţat astăzi că o parte din investitorii din comunitate au investit aproape 800.000 EUR în 8 companii de la înfiinţarea sa în urmă cu un an. În 2023 au investit în OutDID, Profluo, Spark School, Vintello, Zitamine, Vent D’Est, iar în 2022 în Glow2Go și Charger.ro. Investitorii din comunitatea Bravva au participat la runde de finanțare de tip pre-seed sau seed alături de fonduri de venture capital și de investitori business angel experimentaţi. 

Înfiinţată în iulie 2022, comunitatea Bravva Angels numără în prezent peste 500 de membri, în principal investitori și fondatoare de start-up-uri, alături de care s-au înscris mentori, consultanţi, parteneri în fonduri de investiţii early stage și private equity, organizatori de programe de accelerare, jurnaliști.

Peste 200 de membri cu experienţă de business s-au înregistrat ca angels, și doresc să se informeze despre oportunităţile de investiţie și evenimentele de networking și educaţie organizate pentru comunitate. Din martie 2023, Bravva oferă o categorie premium de abonamente anuale, care includ, pe lângă sesiuni de pitching, și servicii de consultanţă și educaţie pentru investiţii în venture capital, și includerea unui profil de angel pe platforma www.bravva.ro.

În 2023, investitorii din comunitatea Bravva au realizat investiții în următoarele companii tech:

  • OutDID, soluție software de verificare a identităţii cu grad maxim de protejare a informaţiilor personale, dezvoltată în Londra. Co-fondatoare: românca Ana Maria Pricop. Investitorii Bravva Angels au apreciat potenţialul enorm de dezvoltare internaţională al companiei. Inovaţia adusă în domeniu, piaţa extrem de ofertantă și în continuă creștere a tranzacțiilor online cu verificare a identităţii, precum și calitatea tinerilor fondatori, sunt, în viziunea Bravva, elementele unui viitor unicorn.
  • Profluo, o companie tech B2B – Saas pentru companii medii de procesare automată a facturilor. Co-fondatori: Bogdan Năforniţă și Cosmin Merișescu. Pentru investitorii Bravva, acest tip de start-up are un potenţial mare de scalare prin internaţionalizare, dar și prin faptul că e un produs software, nu doar o platformă digitală, având o echipă fondatoare cu multă experienţă în domeniul financiar. Participarea în investiţie alături de Early Game Ventures a fost unul dintre factorii decisivi pentru doi investitori din comunitatea Bravva pentru a intra în companie. Aceștia sunt activi în acordarea de sprijin și facilitarea de soluţii pentru creșterea companiei.
  • Spark School, liceu internaţional hibrid, acreditat de Cambridge University. Co-fondatoare: Ruxandra Mercea, Florina Popîrțac și Raluca Manole. Investitorii Bravva sunt foarte interesaţi să sprijine companii ce activează în educaţie, considerată motorul economic al societăţii, pe termen lung. Spark are un model de scalare atractiv, ce include programe hibrid de educaţie cu amprentă internaţională pentru elevi de liceu, dar și o componentă B2B, prin crearea unor module hibrid cu produse de educație dedicate altor școli. Echipa are o experienţă vastă în educaţie (parte din echipa fondatoare a Transylvania College) dar și un apetit pentru educaţie modernă, inovativă și ancorată în viitor, foarte apreciată de investitori.
  • Vintello, platformă marketplace de revânzare de modă (second hand). Co-fondatoare: Diana Enăchescu. Compania activează în economia circulară, o tendinţă în creștere în SUA și în Europa în ultimii ani și pune la dispoziția celor care doresc să vândă hainele pe care nu le mai poartă o platformă unde pot face acest lucru în siguranță și cu ușurință. În opinia Bravva, piaţa de second hand va crește și în România în următorii ani, susținută de o economie de consum afectată de inflaţie, dar și de un grad mai mare de conștientizare cu privire la sustenabilitate.
  • Zitamine, nutrition tech. Co-fondatoare: Iulia Ghiţă și Alexandra Stroe. Compania dezvoltă un business de vânzare de vitamine și suplimente pe bază de abonament personalizat pentru fiecare client cu ajutorul unui algoritm specializat. Investitorii Bravva au apreciat modelul de business de tip abonament, fundamental pentru scalare, precum și piața mare și în creștere a suplimentelor (în special post-pandemie), alături de tendința globală de preocupare pentru sănătate și longevitate, precum și oportunitățile de parteneriate cu experți în medicină pentru a aduce produse de cea mai bună calitate. Echipa fondatoare este la al doilea startup, după un exit recent.
  • Vent d’Est, producţie de film. Co-fondatoare: Ruxandra Șerban. Casa de producţie este specializată în filme cu subiecte din spaţiul est-european și s-a născut din pasiune pentru cinematografie și din identificarea unei lipse de producţii românești, în pofida unor exemple recente de succese de casă. Compania pornește de la premiza că producția de film beneficiază de costuri mai mici în România, la care se adaugă oportunitatea pe care o aduc companiile de streaming prin cumpărarea de filme locale ca strategie de conţinut. Investitorii au apreciat perspectivele de creștere și echipa experimentată care îl are alături ca advisor pe regizorul de film Radu Mihăileanu.

“Ne propunem să continuăm acest ritm al investiţiilor și până la final de an să sprijinim cât mai multe investiţii în start-up-uri tech inovatoare, scalabile și fondate pe principii de business solide. Vom crea un hub de resurse, în special de IT dar si de business development, vom atrage mentori și investitori cât mai diversi și cu dorinţă de contribuţie nu doar financiară, și vom căuta și co-investi în startup-uri cu produse unice, care rezolvă probleme reale. Avem un apetit deosebit pentru produsele cu impact major în crearea unei vieţi mai bune pentru oameni”, a declarat fondatoarea Bravva Angels, Ilinca Paun. 

Studiul recent al peisajului antreprenorial din Romania lansat de Bravva Angels în parteneriat cu Impact Hub Bucharest si ING Romania, arată capacitatea femeilor antreprenor de a produce o rată a profitabilităţii mai mare, folosind resurse și capital mai mici. În același timp, companiile fondate de femei se extind mai puţin rapid pe plan internaţional și se dezvoltă în mod precaut.

“Încă de la lansare, Bravva a identificat nevoia fondatoarelor de mentorat și acces la comunități antreprenoriale, de aceea le susţinem și le încurajăm să își gândească companiile cu curaj și ambiție, acceptând eșecuri pe drum dar depășindu-le cu rezilienţă. Comunitatea noastră pune la dispoziţia fondatoarelor un grup de investitori cu experienţă si un cerc de oameni de încredere cu care se pot sfătui în momente critice, și care le pot oferi soluția și încurajările de care au nevoie”, a spus Ilinca Păun.

Pe lângă susţinerea femeilor fondator, Bravva are misiunea să susţină femeile care doresc să devină investitori, pe care le ajută să înveţe despre investiţii, să participe la oportunităţi de finanţare și să devină mentori și advisori.

“Anul acesta e un an special, cu încetinirea apetitului pentru investiții dar cu mult apetit din partea investitorilor pentru învăţare. Intenţionăm să creștem comunitatea și să oferim evenimente unde investitorii să poată învăţa, împărtăși și gestiona cât mai bine riscul unei investiţii de tip venture capital”, a adăugat fondatoarea Bravva.