Boom pe piaţa imobiliară! Prețurile locuințelor, cea mai mare creștere din ultimii 20 de ani

Elena Marinescu 02/08/2021 | 22:18 Ştiri
Boom pe piaţa imobiliară! Prețurile locuințelor, cea mai mare creștere din ultimii 20 de ani

Prețurile locuințelor sunt în plină expansiune în aproape toate economiile majore ca urmare a pandemiei, înregistrând cea mai mare creștere din ultimele două decenii și generând îngrijorări cu privire la potențialele amenințări la adresa stabilității financiare.

Dintre cele 40 de țări care furnizează date OECD, doar trei au înregistrat scăderi în primele trei luni ale acestui an – cea mai mică proporție de la începutul seriei de date, în 2000, a constatat analiza Financial Times. Ratele dobânzilor scăzute la minime istorice, economiile acumulate în timpul restricțiior și dorința de a avea mai mult spațiu în condițiile în care oamenii lucrează de acasă alimentează tendința, au spus analiștii.

Creșterea anuală a prețurilor locuințelor în grupul OECD de țări bogate a atins 9,4% – cel mai rapid ritm din 30 de ani – în primul trimestru al anului 2021, pe măsură ce economiile și-au revenit după recesiunile severe provocate de coronavirus anul trecut. Creșteri puternice s-au înregistrat în Marea Britanie, Coreea de Sud, Noua Zeelandă, Canada și Turcia, printre altele, potrivit sursei citate de Mediafax.

Adam Slater, economist principal la Oxford Economics, spune că proprietățile din economiile avansate au fost supraevaluate cu aproximativ 10% în comparație cu tendințele pe termen lung. Acest lucru face ca acest boom să fie unul dintre cele mai mari din 1900, a calculat el. Cu toate acestea, el a menționat, de asemenea, că unii factori care determină creșterea prețurilor au fost temporari, cum ar fi stimulentele fiscale guvernamentale și efectele pandemiei asupra economiilor, inclusiv întreruperea lanțurilor globale de aprovizionare cauzată de întârzierile din porturi.

Creșterea creditului este mai mică decât înainte de criza financiară globală, ceea ce sugerează „un risc mai mic de faliment în comparație cu, să zicem, 2006-2007”, a spus el.