Concertul Boney M. și BZN, dovada că discoteca n-a murit

Răzvan Țupa 01/12/2016 | 10:00 Timp Liber
Concertul Boney M. și BZN, dovada că discoteca n-a murit

Două trupe care au făcut senzația discotecilor europene ale anilor ’70 și ’80 se întâlnesc pe aceeași scenă la Sala Palatului în 4 decembrie.

Timp de două ore, organizatorii spectacolului de la București promit o „bă­tălie a hiturilor“ între formațiile Boney M. și BZN. Atât trupa celebră pentru hituri ca „Rasputin“ (1978) sau „Daddy Cool“ (1976), cât și olandezii care au adus pe ringurile de dans romantis­mul electric din „Mon Amour“ (1976) s-au mai întâlnit cu publicul românesc.

Îndrăgitul grup olandez BZN (Band Zonder Naam, „Trupa Fără Nume“) revine în România, după o perioadă incertă în care nu credeau că vor mai putea cânta în această formulă. Cele mai iubite piese BZN vor fi ascultate și fredonate. „Blue Eyes“, „Dance, Dance“, „Twilight“, „Put on Your Make-Up“, „Just an Illusion“, „If I Say the Words“, „The Summertime“, „Waltzing Maria“, „Amore“ sau „La Primavera“ sunt doar câteva dintre melodiile pe care întreaga echipă BZN le pregătește pentru concertul din 4 decembrie 2016.

Totodată, Boney M., cei care au sus­ținut de-a lungul timpului mai multe concerte în România, vor interpreta cele mai aplaudate și dansate piese ale lor. „În cei peste 40 de ani de activitate, grupul Boney M. a câști­gat 18 albume de platină, 15 de aur, a lansat peste 200 de single-uri și a vândut peste 200 de milioane de materiale peste tot în lume“, arată cei de la German Quality Entertainment, producă­torii evenimentului. Viața muzicii disco nu a fost me­reu roz. Ritmul a avut dușmanii lui.

ZIUA CÂND AU UCIS DISCO. Într-o vreme în care muzica rock era deja un clișeu al contraculturii, tot ce ținea de dans avea imagine proastă. Cum se în­tâmplă în asemenea situații, o în­treagă societate paralelă a distracției s-a dezvoltat rapid.

BZN_mediafax_newmoney
FOTO: Timp de 22 de ani, fiecare dintre cele 30 de albume lansate de BZN au fost discuri de platină. Sursa foto: Mediafax

 

Considerată ultima mare miș­care mu­zicală generată de tinerii năs­cuți imediat după cel de-al Doilea Răz­boi Mondial, cultura disco ameri­cană și-a văzut vedetele explodând în ritm rapid pe scenă pentru a cădea foarte repede în uitare. Donna Summer, Bee Gees și Glo­ria Gaynor au avut ani grei după ce ieșitul în club și mișcările lui John Travolta din „Febra de sâm­bă­tă seara“ nu au mai fost la modă.

În Statele Unite a existat chiar o dată ofi­cială de deces pentru stil. Ziua în care disco a murit este 12 iulie 1979, când un meci de baseball din Chicago s-a transformat în demonstrație de dispreț față de succesul genului. Cei care organizau meciul au avut în minte doar un eveniment promoțional, astfel că au oferit bilete mai ieftine celor care vor veni cu un album disco pe care să îl ofere pentru a fi aruncat în aer la pau­­ză. Se aștep­tau câteva mii de spectatori, dar stadionul s-a umplut cu peste 50.000 de oameni, mulți adoles­cenți ajunși la meci doar ca să vadă cum explodează colecția de discuri.

După explozie, terenul a fost invadat și poliția a trebuit să intervină pentru ca meciul să poată fi reluat. În 2009, comentatorul Ben Meyers remarca pentru The Guardian că muzica disco s-a transformat în acel moment dintr-un gen muzical într-o influență puter­nică pe care o poți recunoaște în evoluția ulterioară a culturilor hip-hop sau pop.

A fost nevoie să treacă mai bine de trei decenii până când ritmurile dis­co să fie recuperate pe albume, odată cu suc­­cesul unor piese care se revendicau explicit de la mișcarea mainstream din anii ’70. În 2013, Daft Punk a lansat împreună cu Pharrell Williams „Get Lucky“ și genul era iar cool.

RITMUL EUROPEAN. Ambele trupe care urcă pe scenă pe 4 decembrie și-au lansat cariera între Germania și Olanda. Povestea celor de la Boney M., primii care urcă pe scenă, a început la ju­mătatea anilor ’70 și s-a identificat cu zilele de glorie ale muzicii disco. Trupa a fost înființată de producătorul Frank Farian (celebru ceva mai târziu după ce s-a aflat că el a fost una dintre vo­ci­­le care corectau lipsa de pregătire mu­zi­cală a celor de la Milli Vanilli). De altfel, germanul al cărui nume real era Franz Reuther își crease pseudonimul pentru el după ce a înregistrat „Baby Do You Wanna Bump“. Legenda spune că tocmai urmărise un serial australian: „Am deschis televizorul într-o zi și tocmai se termina un serial polițist. Am prins genericul și scria acolo Boney. Bun nume, m-am gândit, Boney, Boney, Boney… M. Boney, Boney, Boney M. Sună bine. Simplu“, declara el în monografia trupei, publicată în 1979.

Într-un singur an, piesa lui a avut succes în Olanda și Belgia și a adunat o trupă de dansatori și cântăreți cu origi­ni caraibiene (din Montserrat, Jamaica sau Aruba). Spre deosebire de numele mari ale genului disco ale că­ror albume au fost reeditate constant, Boney M. a avut o strategie proprie. Toate piesele lor de succes au fost remixate și refă­cute, reluate în timpul anilor ’80, ’90 și 2000. Dar înregistrările originale au rămas exclusiv pe vinil până în 2008, când Farian a acceptat să lanseze pri­­ma colecție a pieselor vechi pe CD.

OLANDEZII DANSATORI. Lansați ca trupă pop în Volendam, orașul lor natal, cei de la BZN au apărut cu zece ani înaintea celor de la Boney M. La înce­­pu­­tul ani­lor ’70, deja se bucurau de suc­­ces, adaptând cu ușurință sonori­­tăți rock în piesele lor sentimentale. Au cântat în franceză, germană și en­­gleză, orien­tându-se cu succes spre piesele muzicale din fiecare spațiu lingvistic.

În 2003, au ales să își compună piesele exclusiv în limba olandeză. În 2007, au anunțat că își încheie activi­­tatea, dar o parte dintre membri con­­ti­nuă să le aducă fanilor piese de succes, ca faimoasa „Dance, dance“.

A trecut deja un deceniu de când con­tribuția lor la evoluția scenei mu­­zicale a fost recu­nos­cută de Casa Re­­gală Olandeză, patru dintre membrii trupei primind titluri de cava­leri. Po­­trivit estimărilor, vânzările albumelor BZN au trecut de 15 mili­oa­ne de exemplare, adunând 88 de discuri de aur și de platină.

„Se dorește ca acest proiect să se desfășoare anual, undeva spre iarnă, ca să mai încălzim atmosfera, în fie­ca­re ediție având invitate două nume celebre ale scenei muzicale interna­țio­nale. Acum, că Anny (solista trupei, n.r.) se simte din ce în ce mai bine, este liniș­­tită, cei de la BZN își doresc enorm de mult să mai concerteze în România“, a declarat CEO-ul German Quality Entertainment, Christian Raetscher, organizatorul spec­tacolului.

 


FOTO copertă: Povestea Boney M. a mers mai departe chiar și după ce solistul Bobby Farrell a încetat din viață în 2010. Sursa foto: Guliver / Getty Images

Și-a împărțit timpul între poezie și presă. A doua, culturală, prima... mai degrabă relațională. Scrie și pe poetic.ro. Este membru Pen Club Romania, iar la NewMoney Răzvan Țupa acoperă subiectele de cultură și timp liber.