Bogdan Aurescu, la CNN: Situația de securitate arată îngrijorător. Rusia pare că e în căutarea unui pretext pentru a ataca

Elena Marinescu 17/02/2022 | 21:36 Ştiri
Bogdan Aurescu, la CNN: Situația de securitate arată îngrijorător. Rusia pare că e în căutarea unui pretext pentru a ataca

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat joi pentru CNN că nu se confirmă în realitate anunțul Rusiei că și-a retras din trupele masate la granița cu Ucraina. Mai mult, a punctat ministrul, nu se vede că Moscova ar fi cu adevărat deschisă la dialog, ba chiar pare că ar căuta un pretext pentru a invada Ucraina.

Prin urmare, situația e îngrijorătoare„, a atras atenţia Aurescu. Ministrul a vorbit și despre măsurile pe care le ia NATO în această perioadă pentru a-și consolida postura defensivă, precum și despre grupul de luptă NATO sub comanda Franței ce ar urma să fie instalat în România.

Cred că situația de securitate arată îngrijorător și, în ciuda declarațiilor părții ruse că sunt pregătite de dialog și că au retras trupe de la granița cu Ucraina… Ei bine, acest lucru nu a fost confirmat în realitate, nu e confirmat acest lucru în teren.

În același timp, am văzut că Duma a propus președintelui Rusiei să recunoască drept entități indepedente provinciile separatiste din Ucraina. Dacă acest lucru se va întâmpla, va fi o încălcare clară a dreptului internațional. Am mai observat că președintele Putin a folosit termenul de ”genocid” în timpul conferinței de presă cu cancelarul Germaniei, acum câteva zile, și am mai observat azi atacurile din estul Ucrainei.

Într-adevăr, pare a fi o pregătire sau un efort de găsire a unui pretext pentru o invazie. Evident, acest lucru e inacceptabil. Azi am mai văzut că ministrul Lavrov a trimis răspunsul părții ruse la propunerile înaintate de SUA pe 26 ianuarie. România a fost implicată în elaborarea respectivului document al SUA, dar, în același timp, ce ar fi trebuit să fie un gest de deschidere spre dialog a fost însoțit de gestul de a declara ambasadorul adjunct al Statelor Unite la Moscova drept persona non grata. Deci imaginea de ansamblu e destul de îngrijorătoare”, a declarat Bogdan Aurescu, pentru CNN.

Întrebat despre grupul de luptă NATO sub comanda Franței ce va fi în România, ministrul Aurescu a răspuns: „Cred că e un proces important de creare a acestui grup de luptă, proces care a început în timpul reuniunii de la Bruxelles a miniștrilor Apărării. După cum a anunțat dl Stoltenberg, secretarul general al NATO, miniștrii Apărării au decis să dezvolte opțiuni de întărite a posturii defensive a NATO, precum și a posturii de descurajare. Acest lucru include și stabilirea de noi grupuri de luptă. Unul dintre acestea ar putea fi în România, noi ne-am oferit să fim gazde. Am salutat mesajul președintelui Macron, care s-a oferit ca acest grup să fie sub comanda Franței. Acest proces va continua în următoarele săptămâni și sperăm să găzduim un astfel de grup”, a mai spus şeful diplomaţiei române.