BNR: Avuția românilor a crescut doar pe hârtie. Cu câți bani mai rămân oamenii după plata cheltuielilor curente și a taxelor

NewMoney 06/06/2019 | 13:50 Ştiri
BNR: Avuția românilor a crescut doar pe hârtie. Cu câți bani mai rămân oamenii după plata cheltuielilor curente și a taxelor

Guvernul condus de Viorica Dăncilă s-a lăudat tot mai des înainte de alegeri că a ridicat nivelul de trai al românilor prin majorarea salariilor și pensiilor. Datele prezentate de INS arată însă că aproape 90% din veniturile lunare ale românilor se duc pe cheltuieli curente și taxe.

Potrivit Institutului Național de Statistică, venitul mediu lunar al unei gospodării din România a crescut, în 2018 faţă de anul anterior, cu 25%, până la 4.251 lei (914 euro). În același timp, cheltuielile totale ale populaţiei, au ajuns în aceeași perioadă la 3.667 lei lunar pe gospodărie (1.407 lei pe persoană), adică 86,2% din nivelul veniturilor totale.

Pe ce se duc banii românilor? Tot INS arată că principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de populație sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor, precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei (hrana animalelor şi păsărilor, plata muncii pentru producţia gospodăriei, produse pentru însămânţat, servicii veterinare etc.).

O pondere extrem de mică din veniturile românilor, de doar 0,5% este direcționată către investiţii, destinate pentru cumpărarea sau construcţia de locuinţe, cumpărarea de terenuri şi echipament necesar producţiei gospodăriei, cumpărarea de acţiuni.

În același timp, vice-guvernatorul BNR, Liviu Voinea, spune că avuția populației a crescut doar pe hârie și prezintă date care arată că locuințele românilor par mai valoroase în acest moment, pentru că s-au scumpit, potrivit stirileprotv.ro.

Avuţia netă a populaţiei a avut o creştere nominală de 58%, sau reală de 38%, dar mare parte din această creştere este datorată creşterii preţului din activele imobiliare, deci este o creştere pe hârtie”, spune acesta.

Prețul apartamentelor a fost umflat artificial și în urma devalorizării leului în raport cu euro și dolarul, cauzată de celebra Ordonanță 114, în condițiile în care majoritatea imobiliarelor sunt listate în euro.


Foto: Guliver/Getty Images