BNR a lansat o monedă de aur pentru fi introdusă în circuitul numismatic. Ce valoare nominală are?

NewMoney 26/12/2018 | 08:55 Ştiri
BNR a lansat o monedă de aur pentru fi introdusă în circuitul numismatic. Ce valoare nominală are?

Începând cu 24 decembrie 2018, Banca Naţională a României a lansat în circuitul numismatic o monedă din aur cu tema Istoria aurului – moneda din aur de 10 ducați Mihai Viteazul, se arată într-un comunicat al Băncii Centrale.

Moneda din aur este rotundă, cantul este zimțat, are o geutate de 1,224 grame aur și are o valoare nominală de 10 lei. Pe partea din față a monedei este redată o reprezentare ecvestră a domnitorului Mihai Viteazul, inscripţia în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală „10 LEI”, stema României și anul de emisiune „2018”.

Pe spatele acesteia, în partea centrală, se regăsește chipul lui Mihai Viteazul așa cum este prezentat pe aversul monedei de 10 ducați Mihai Viteazul, în partea de jos, reproducerea reversului monedei, iar în arc de cerc inscripția „ISTORIA AURULUI – MONEDA DE 10 DUCATI MIHAI VITEAZUL”, potrivit BNR.

Monedele din aur, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare redactate în limbile română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.

Tirajul pentru această emisiune este de 500 monede din aur. Preţul de vânzare, exclusiv TVA, pentru moneda din aur, inclusiv broşura de prezentare este de 385,00 lei.

Monedele din aur cu tema Istoria aurului – moneda din aur de 10 ducați Mihai Viteazul au putere circulatorie pe teritoriul României. Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede din aur se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.