Recomandare de film: „Black Panther”, lumea de azi în haine de mâine

Oana Borviz 11/05/2018 | 15:17 Timp Liber
Recomandare de film: „Black Panther”, lumea de azi în haine de mâine

 

Dacă nu ați văzut încă Black Panther, mergeți să-l vedeți! Pe lângă frumoasa poveste despre un viitor utopic, filmul lui Ryan Coogler este un cvasidicționar vizual al lumii de azi, în care oricine poate recunoaște probleme legate de politici inter­na­ționale, rasism și egalitate de gen.

Acest articol a apărut în numărul 40 (14-27 mai) al revistei NewMoney

Primul film al studiourilor Marvel cu un supererou de culoare, „Black Panther“ a fost considerat o revelație a cinema­to­grafiei contemporane încă de la lansare, mulți critici numindu-l „cel mai bun film al lui 2018“. Distribuția domi­nată de actori de culoare, povestea interesantă despre un viitor utopic pe pământ african, un prim-plan împărțit de femei și bărbați și felul în care a fost creată toată această nara­țiune bogată în personaje, tărâmuri fascinante și acțiuni eroice – au convins de la bun început spectatorul.

Așa se explică cum „Black Panther“ a încasat 665 milioane de dolari, cla­sân­du-se pe locul al treilea în topul ame­rican, după „Star Wars: The Force Awakens“ (936,7 milioane de dolari) şi „Avatar“ (760,5 milioane de dolari), în timp ce, la nivel mondial, a încasat 1,29 miliarde de dolari, situându-se pe locul al zecelea între filmele cu cele mai mari încasări din toate timpurile.

La bază. Cei care iubesc comics book-urile știu că Black Panther este primul supererou afro apărut într-o carte de benzi desenate americane (marca Marvel Comics), chiar înaintea îndrăgiților confrați ai săi „Falcon“ (1969), „Luke Cage“ (1972) sau „Blade“ (1973).

Plăs­muire a scriitorului Stan Lee și a artistului Jack Kirby, Black Panther a apărut pentru prima dată pe coperta din iulie 1966 a revistei Fantastic Four # 52, când T’Challa (numele real al Panterei Negre, regele și protectorul națiu­nii ficționale africane Wakanda) a captat atenția cu personalitatea și vulnerabili­tățile sale, competențele științifice și abilitățile lui de luptă.

Chadwick Boseman l-a portretizat fără reproș în „Captain America: Civil War“, filmul din 2016 regizat de frații Anthony și Joe Russo, iar acum o face întocmai în „Black Panther“, al lui Ryan Coogler, un film „diferit de tot ce a fost făcut până acum, cu o acțiune remarca­bilă, o uimitoare artă regizo­rală, intrigă fascinantă, secvențe de acțiune memorabile și profunzime sur­prinzătoare“, după cum îl descrie Common Sense Media.

Tărâm magic. O scurtă animație ne familiarizează cu regatul african Wa­kanda, locul în care se desfășoară, în mare parte, acțiunea. Ca imediat după aceea să ni se prezinte o scenă petre­cută în Oakland în 1992, cu un grup de puști jucând baschet și niște bărbați mis­terioși vorbind despre un tărâm magic.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.