Bilka, afaceri de 86 de milioane de euro în 2017, în creștere cu 45% față de anul anterior

Gabriel Bucur 22/02/2018 | 15:40 Ştiri
Bilka, afaceri de 86 de milioane de euro în 2017, în creștere cu 45% față de anul anterior

Bilka, producătorul românesc de sisteme complete pentru acoperișuri, a încheiat anul 2017 cu o cifră de afaceri de 394 de milioane de lei (86 de milioane de euro), în creștere cu 45% față de nivelul din 2016, când a înregistrat afaceri de 271 de milioane de lei, au anunțat reprezentanții companiei.

În topul vânzărilor companiei rămâne divizia de produse destinate sectorului rezidențial, cu o pondere de 90% din totalul vânzărilor, în timp ce restul de 10% este reprezentat de divizia pentru sectorul industrial.

Pe lângă cifra de afaceri, Horațiu Țepeș, fondatorul și proprietarul Bilka Steel, precizează că se mai ghidează după doi indicatori de performanță. „Primul este numărul de case acoperite, am ajuns anul trecut la 57.000 de sisteme complete pentru acoperiș produse și comercializate, și cel de-al doilea indicator, care ne arată performanțele unei companii din domeniul nostru de activitate, este consumul de oțel prevopsit – acesta fiind materia prima utilizată pentru 95% din produsele pe care le comercializăm. La Bilka am înregistrat în 2017 un consum de 80.000 de tone de oțel prevopsit, fiind cel mai mare consumator de oțel prevopsit din estul Europei”, a declarat Horațiu Țepeș.

Avansul susținut al companiei Bilka se datorează extinderii și investițiilor făcute în ultimii ani, care se ridică la valoarea totală de 30 de milioane de euro. Cea mai recentă investiție a producătorului de acoperișuri valorează 5,56 de milioane de euro și reprezintă achiziția de anul trecut a platformei industriale Hidromecanica 2 Brașov, unde Bilka a demarat un nou proiect de dezvoltare.

Compania continuă planul de investiții cu achiziționarea platformei Hidromecanica 2 Brașov, pentru 20 de milioane de euro, cu anul 2020 ca termen de finalizare propus.

„Anul acesta, focusul este pe planul investițional demarat anul trecut, pe proiectul de dezvoltare a diviziei de industrial. Începem renovarea platformei și în paralel am demarat deja procedurile pentru achiziția de utilaje de producție necesare, realizarea stocurilor de materie primă și creșterea echipei care va gestiona această divizie. Investițiile vor fi finalizate în 2020, însă primele rezultate pe care acestea le vom simți la începutul lui 2019, când preconizăm că vom fi gata să demarăm producția de panouri termoizolante”, a precizat Horațiu Țepeș.

Piața de acoperișuri a înregistrat o creștere medie de 10%, în 2017, și a ajuns la aproximativ 38 de milioane de metri pătrați, din care 70% sunt acoperișurile metalice, iar cota crește, estimează reprezentanții Bilka.

„Avem premise de creștere în acest domeniu, cel puțin pentru următorii zece ani. Pe de-o parte, avem nevoia creșterii fondului de locuințe în România, dar și necesitățile de noi construcții identificate la nivel industrial și agricol. Pe de altă parte, în ultimii ani, investițiile în capacitățile de producție și diversificarea gamei de produse au fost realizate tocmai pentru a fi în echilibru cu aceste nevoi de noi construcții. Pentru piața totală de acoperișuri așteptăm anul acesta o creștere de 10%, iar pentru afacerile Bilka estimăm un avans de 25% față de anul anterior”, a precizat Horațiu Țepeș.

Bilka este cea mai mare companie din piața de acoperișuri și, totodată, cel mai mare consumator român de oțel prevopsit. Potrivit statisticilor companiei, în cei 11 ani de activitate, Bilka a acoperit peste 200.000 de case. Liniile de producție sunt complet automatizate, iar produsele au fost vândute, în 2017, în țară și la export, prin intermediul a peste 500 de dealeri, în țări precum Germania, Polonia, Slovacia, Ungaria, Bulgaria și Ucraina.

 


FOTO: Bilka

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.