Bernie Madoff, autorul celei mai mari escrocherii financiare din istorie, a murit în închisoare

Andrei Dumitru 14/04/2021 | 17:48 Ştiri
Bernie Madoff, autorul celei mai mari escrocherii financiare din istorie, a murit în închisoare

Bernie Madoff a decedat miercuri în închisoare, la penitenciarul din North Carolina, unde care ispăşea o pedeapsă de 150 de ani de închsoare, anunță presa americană.

În vârstă de 82 de ani, Madoff a fost autorul celei mai mari escrocherii financiare din istorie. Fost şef al Nasdaq şi autorul schemei Ponzi prin care a fraudat 65 miliarde de dolari, Bernie Madoff se afla în închisoare din anul 2009.

Între victimele sale se numără Steven Spielberg, actorii Kevin Bacon și Kyra Sedgwick, proprietarii New York Mets, Fred Wilpon și Saul Katz și moștenitoarea L’Oreal, Liliane Bettencourt, dar și investitori mici, care și-au pus la bătaie economiile de-o viață și pensiile.

„Din cauza perioadei lungi în care a activat, impactul a fost complet devastator pentru atât de multe victime”, a declarat Matthew L. Schwartz, cel care a condus ancheta în cazul Bernard L. Madoff Investment Securities.

„Au fost atât de mulți oameni care l-au tratat ca pe o bancă și i-au încredințat toate economiile, așa că atunci când s-a descoperit că totul a fost o farsă, oamenii nu au mai avut puterea să-și continue viața”, a mai spus Schwartz.

„Au fost atât de multe povești sfâșietoare cu oameni care care au ajuns în stradă”.

La fel ca în toate schemele Ponzi, Madoff a folosit banii de la noii investitori pentru a-i plăti pe cei vechi. Schema putea continua aproape la nesfârșit, în teorie, atâta timp cât investitori noi ar fi continuat să vină, atrași de reputația companiei Madoff.

Însă, în 2008, a venit criza financiară. Clienții au solicitat returnări de 7 miliarde de dolari, dar Madoff a avut doar o parte din sumă, după care totul s-a năruit. La 11 decembrie 2008, Madoff a fost arestat și acuzat de fraudă.

La momentul arestării sale, documentele firmei arătau că 65 de miliarde de dolari erau în conturi, însă, în fapt, acești bani nu existau cu adevărat.