Beijingul „nu va sta cu braţele încrucişate” dacă situaţia devine „incontrolabilă” la Hong Kong

NewMoney 15/08/2019 | 15:55 Ştiri
Beijingul „nu va sta cu braţele încrucişate” dacă situaţia devine „incontrolabilă” la Hong Kong

Beijingul ”nu va sta cu braţele încrucişate” dacă situaţia devine ”incontrolabilă” la Hong Kong şi are ”suficiente mijloace şi destulă putere să reprime tulburările rapid”, a dat asigurări, joi, ambasadorul Chinei la Londra, relatează AFP.

”Dacă situaţia continuă să se deterioreze, iar tulburările devin incontrolabile pentru Guvernul (din Hong Kong), arunci Guvernul central (chinez) nu va rămâne cu braţele încrucişate”, a dat asigurări Liu Xiaoming într-o conferinţă de presă la Londra.

Această declaraţie intervine în contextul în care forţe chineze – care par să facă parte din poliţia militară – erau adunate joi pe un stadion la Shenzhen, o metropolă situată la porţile teritoriului autonom Hong Kong, a constatat un jurnalist AFP.

După două luni de manifestaţii la Hong Kong în favoarea democraţiei, Beijingul a lăsat să planeze în ultimele zile spectrul unei intervenţii în vederea restabilirii ordinii în fosta colonie britanică.

”Ţin să repet că Hong Kongul face parte din China. Nicio ţară străină nu trebuie să se amestece (…). Cerem puterilor străine să respecte suveranitatea chineză”, a subliniat ambasadorul.

Hong Kongul a fost restituit Chinei de către fosta putere colonială britanică în 1997, însă teritoriul cu şapte milioane de locuitori îşi păstrează un statut special, are în principiu un Guvern autonom şi altă monedă decât yuanul chinez.


FOTO: Hepta/Mediafax

Sursa: News.ro