BEI majorează finanţarea proiectelor pentru protejarea mediului

Elena Marinescu 30/01/2020 | 19:28 Ştiri
BEI majorează finanţarea proiectelor pentru protejarea mediului

Banca Europeană de Investiţii (BEI) a anunţat că, până în 2025, vrea să aloce 50% din finanţarea sa sustenabilităţii mediului şi acţiunilor de protecţie a climei, în creştere faţă de 31% anul trecut. Până în 2030, instituţia vrea să mobilizeze 1.000 de miliarde de euro pentru finanţare ecologică.

BEI – deţinută de statele membre ale Uniunii Europene – îşi schimbă strategia şi îşi asumă un rol cheie în cadrul Pactului ecologic european, un program dezvoltat de Comisia Europeană pentru a adapta economia la noile provocări climatice. „Vom intensifica acţiunile de protecţie a climei. Eforturile de a lupta împotriva schimbărilor climatice nu sunt doar o provocare ci şi o imensă oportunitate de investiţii”, a afirmat preşedintele BEI, Werner Hoyer.

BEI va contracta probabil împrumuturi pe pieţe în valoare de aproximativ 50 miliarde de euro în 2020, în diverse valute, aproximativ acelaşi nivel ca în 2019, a declarat Hoyer. Cea mai mare bancă multilaterală de investiţii din lume îşi finanţează activitatea împrumutându-se ieftin de pe pieţe, datorită ratingului său de top „AAA”. Din cei 72,2 miliarde de euro investiţi anul trecut de BEI, aproape o treime au fost pentru a preveni schimbările climatice, a explicat Hoyer. El a adăugat că investiţiile în tehnologiile pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice reprezintă o oportunitate uriaşă de afaceri pentru ca Europa să o ia înaintea restului lumii în inovare.

În noiembrie 2019, Banca Europeană de Investiţii a anunţat că va opri finanţarea proiectelor în domeniul combustibililor fosili la finalul lui 2021, la câteva zile după ce miniştrii de Finanţe din Uniunea Europeană s-au declarat în favoarea acestei decizii. Potrivit Agerpres, noua politică a băncii de creditare în domeniul energiei, care a fost aprobată cu o susţinere „impresionantă”, va interzice majoritatea proiectelor în domeniul combustibililor fosili, inclusiv folosirea tradiţională a gazelor naturale.

Conform noii politici, cei care solicită finanţare de la BEI pentru proiecte energetice vor trebui să arate că pot produce un kilowatt oră de energie emiţând mai puţin de 250 de grame de CO2, o decizie care va interzice finanţarea tradiţionalelor centrale unde se ard gazele. Proiectele care implică gazele naturale sunt posibile, dar se vor baza pe noile tehnologii, cum ar fi captarea şi depozitarea carbonului.

Preşedintele BEI, Werner Hoyer, a subliniat că banca este responsabilă în faţa investitorilor săi. El a precizat că alocarea de fonduri pentru proiectele în domeniul combustibililor fosili, care peste câţiva ani ar putea fi considerate depăşite, „nu are sens”. BEI vrea să îşi majoreze, de la 28% până la 50%, ponderea finanţării sale alocate proiectelor destinate combaterii schimbărilor climatice, precum energiile regenerabile, a spus Hoyer. Acest lucru ar fi echivalentul unei finanţări în valoare de 1.100 miliarde dolari între 2021 şi 2030, a subliniat şeful instituţiei.

Fiind entitatea cu cel mai mare volum de împrumuturi şi credite din lume, BEI oferă finanţare şi expertiză pentru proiecte de investiţii solide şi durabile, care contribuie la promovarea obiectivelor politicii UE. Peste 90% din activitatea BEI vizează Europa, însă banca sprijină, de asemenea, politicile externe şi de dezvoltare ale UE.