BEC: ALDE și Pro România nu sunt partide parlamentare. Probleme pentru Mircea Diaconu

Andrei Dumitru 27/09/2019 | 16:59 Ştiri
BEC: ALDE și Pro România nu sunt partide parlamentare. Probleme pentru Mircea Diaconu

Biroul Electoral Central (BEC) a decis joi că ALDE și Pro România nu sunt partide politice parlamentare deoarece nu au grup propriu în cel puțin una dintre Camerele Parlamentului.

Acest lucru înseamnă că cele două formațiuni vor avea mai puțini reprezentanți în birourile electorale și în secțiile de votare, iar candidatul Mircea Diaconu se va afla pe ultimele poziții de pe buletinul de vot din primul tur al alegerile prezidențiale, scrie G4Media.ro.

Potrivit hotărârii BEC:

Prin sintagma ”partide politice parlamentare care au propus candidați” (…) se înțelege ”orice formațiuni politice (partide politice parlamentare; organizații ale cetățenilor aparținând minorităților naționale care au grup parlamentar propriu în cel puțin una din Camerele Parlamentului și care au obținut în urma ultimelor alegeri generale pentru Parlamentul României mandate de deputați sau senatori pentru candidații înscriși pe listele acestora; alianțe politice șii alianțe electorale care au în componență cel puțin un partid politic parlamentar) care au propus candidaturi rămase definitive”

Membriii BEC au luat această hotărâre având în vedere desființarea grupurilor ALDE din Camera Deputaților li din Senat, după demisiilor mai multor parlamentari din partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu.

De asemenea, au explicat surse din cadrul BEC pentru G4Media.ro, Biroul Electoral a solicitat secretarilor generali ai Camerei Deputaților și Senatului informări cu privire la grupurile parlamentare existente. Cei doi secretari generali au răspuns că în Camera Deputaților au grup parlamentar PSD, PNL, USR, UDMR, PMP și minoritățile naționale, iar în Senat au grup PSD, PNL, USR și UDMR.

Prima consecință a deciziei BEC este că ALDE și Pro România vor avea mult mai puțini reprezentanți în birourile electorale județene și în secțiile de votare decât partidele parlamentare.

A doua consecință este că Mircea Diaconu, candidatul susținut de ALDE și Pro România, va intra abia în cea de-a doua etapă a tragerii la sorți pentru stabilirea ordinii pe buletinul de vot la alegerile prezidențiale. Acest lucru înseamnă că va ocupa una dintre ultimele poziții pe buletinul de vot.

Prima etapă a tragerii la sorți pentru stabilirea ordinii pe buletinul de vot va avea loc sâmbătă, la ora 9:30 la sediul BEC. Vor intra în competiție pentru cele mai bune poziții Klaus Iohannis, Dan Barna, Viorica Dăncilă, Theodor Paleologu și Kelemen Hunor.

Norica Nicolai: Vom face contestație

Norica Nicolai a anunţat, vineri după-amiază, într-o conferinţă de presă, că la nivelul BEC există o propunere de decizie conform căreia candidatul Mircea Diaconu, susţinut de Alianţa „Un Om”, formată din ALDE şi Pro România, să fie exclus din prima etapă a tragerii la sorţi pentru stabilirea ordinii pe buletinul de vot pentru alegerile prezidenţiale.

„Înţeleg că argumentul fals pe care îl foloseşte această decizie se referă la calitatea de partid parlamentar a celor două partide componente ale Alianţei. (…) Dacă Biroul Electoral Central va lua această decizie de excludere a candidatului nostru, va continua să joace un joc politic, pentru că juridic argumentele nu se susţin şi sunt convinsă că în acest moment se creează premisele unei fraude electorale. Cred că Mircea Diaconu, care este un candidat independent susţinut de două partide politice, are dreptul să fie reprezentat de români în secţiile de votare, spun acest lucru pentru că în procesele electorale anterioare de prea multe ori ne-am confruntat cu situaţii de fraudă niciodată lămurite”, a afirmat Nicolai, citează News.ro.

Aceasta a precizat că va contesta decizia imediat după ce aceasta va fi publică.


FOTO: Mediafax