Barometru: temerile companiilor în 2020

Elena Marinescu 14/01/2020 | 15:54 Ştiri
Barometru: temerile companiilor în 2020

Incidentele cibernetice au ajuns, în premieră, pe primul loc în topul riscurilor de care companiile la nivel global se tem, circa 39% din participanţii la studiul anual ALLIANZ Risk Barometer 2020 catalogând această temere drept principala ameninţare la adresa business-ului. Pe locul secund în acest clasament se situează riscul de întrerupere a activităţii.

Conştientizarea ameninţărilor cibernetice a crescut rapid în ultimii ani, determinată fiind de dependenţa din ce în ce mai mare a companiilor de sistemele IT şi de date, precum şi de o serie de incidente majore. Comparativ, în urmă cu şapte ani, incidentele cibernetice se poziţionau pe locul 15 în topul riscurilor, cu doar 6% din răspunsuri.

Schimbările legislative şi de reglementare (locul 3 cu 27% din răspunsuri) şi schimbările climatice (locul 7 cu 17% dintre răspunsuri) sunt riscurile care au avansat cel mai mult în clasament, evidenţiind preocupările în creştere ale companiilor şi naţiunilor pentru războiul comercial SUA-China, Brexit şi încălzirea globală.

Studiul anual privind riscurile globale la nivelul companiilor derulat de ALLIANZ Global Corporate & Speciality (AGCS) include opiniile unui număr record de 2.718 de experţi din peste 100 de ţări, inclusiv directori generali, manageri de risc, brokeri şi specialişti în asigurări.

Astfel, incidentele cibernetice sunt principalul risc la adresa companiilor din Austria, Belgia, Franţa, India, Africa de Sud, Coreea de Sud, Spania, Suedia, Elveţia, Marea Britanie şi SUA.

Companiile se confruntă cu provocarea unor încălcări mai complexe şi mai costisitoare ale confidenţialităţii datelor, cu o creştere a atacurilor de tip ransomware, precum şi cu riscul unor amenzi sau litigii legate de securitatea datelor personale după un eveniment cibernetic.

O încălcare a confidenţialităţii datelor de dimensiuni semnificative – care implică peste un milion de înregistrări compromise – generează, în medie, costuri de 42 milioane de dolari, în creştere cu 8% faţă de anul precedent. Mai mult, dacă în urmă cu cinci ani, o cerere de răscumpărare în urma unui atac de tip ransomware s-ar fi ridicat la zeci de mii de dolari, în prezent poate ajunge la milioane de dolari, atrag atenţia autorii studiului.

ALLIANZ Risk Barometer 2020 evidenţiază faptul că există o serie de alţi factori care pot produce pagube şi perturbări, dar dacă executivii din conducerea companiilor şi managerii de risc eşuează să abordeze riscurile cibernetice şi schimbările climatice, acest lucru va avea un impact critic asupra performanţei operaţionale, a rezultatelor financiare şi a reputaţiei companiilor lor.

Pregătirea şi planificarea riscurilor cibernetice şi a schimbărilor climatice reprezintă atât un avantaj competitiv, cât şi un factor de rezistenţă în afaceri, în era digitalizării şi a încălzirii globale”, spune Joachim Muller, CEO al AGCS.