Barometru: ce bunăstare financiară au românii

Elena Marinescu 04/12/2019 | 21:36 Ştiri
Barometru: ce bunăstare financiară au românii

România ocupă locul 19 din 24 în clasamentul bunăstării financiare, țările fruntașe fiind Germania, Austria și Suedia iar pe ultimele locuri situându-se Polonia, Lituania și Grecia. Pentru a putea compară nivelul bunăstării financiare din cele 24 de țări analizate, anul acesta a fost introdus indicatorul numit Barometrul Bunăstării Financiare.

  • 22% dintre români se împrumută lunar cu o suma echivalentă a 10-25% din salariu
  • 74% dintre părinții din România s-au împrumutat cel puțin o dată pentru cumpărături dedicate exclusiv copiilor
  • 61% dintre români nu sunt satisfăcuți de suma economisită în fiecare lună

Barometrul este compus din patru indicatori care măsoară capacitatea de a plăti la timp facturile (locul 21/24), libertatea de credit (locul 6/24), economisirea pentru viitor (locul 23/24) și alfabetizarea financiară (locul 13/24).

În ceea ce privește capacitatea de a plăti la timp facturile, România este pe locul 21 din cele 24 de țări intervievate, fiind urmată doar de Letonia, Portugalia și Grecia. În analiză acestui indicator a fost luat în considerare nivelul la care consumatorii sunt dispuși să plătească facturile la timp, în strânsă corelație cu ponderea salariului rămas după plata facturilor și nivelul veniturilor intrgistrate.

Rezultatele prezentate în cadrul raportului realizat de Intrum România arată că, deși românii nu sunt atât de dependenți de credite precum consumatorii din alte țări, atunci când vine vorba despre plata facturilor sau economisire pentru viitor, ocupăm printre cele mai joase poziții în clasamentul țărilor din Europa.

Sumele împrumutate de români au scăzut

Deși valoarea sumelor împrumutate pentru nevoile personale a scăzut comparativ cu anul trecut de la 73% la 67%, consumatorii români preferă în continuare să se împrumute cu până la 25% din salariu. Sursă predominantă a împrumuturilor o reprezintă familia sau prietenii (72%) și abia apoi banca la care au conturile (23%).

Deși la nivel declarativ consumatorii români economisesc o suma medie care ajunge la 11% din salariu, conform Eurostat, suntem pe ultimul loc din Europa cu o rată negativă de -2.35% în ceea ce privește economisirea la nivel de gospodărie.

De aceea, indicatorul Economisire pentru viitor ne situează pe locul 23/24, fiind urmați doar de Grecia, în timp ce țările cu cel mai bun scor de economisire sunt Suedia, Elveția și Germania.

În cadrul raportului este analizat și indicatorul care măsoară nivelul consumatorilor de a înțelege termenii financiari și calculele specifice, acesta fiind denumit nivelul de alfabetizare financiară. România are un scor al alfabetizării financiare peste medie (6.5 comparativ cu 6.32), ocupând poziția 13/24 în topul țărilor analizate.

Românii, educați financiar

Un total de peste 64% dintre respondenții români sunt de părere că au o educație financiară solidă, dorită în mare parte părinților (56%) și a internetului (46%). Pentru definirea scorului, consumatorii au răspuns la întrebări specifice referitoare la calculul dobânzii, scoring sau inflație.

Raportul este bazat pe date extrase din răspunsurile a 24.004 consumatori din 24 de țări din Europa și își propune să prezinte concluzii interesante referitoare la viața de zi cu zi a europenilor, cu focus pe comportamentul lor de consum, credite și economii.

Cele 24 de țări intervievate sunt: Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Elveția, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Marea Britanie, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Spania, Suedia și Ungaria.