Bankingul viitorului: Platformele care integrează mai multe produse financiare care pot fi obținute online

Sub efectul măsurilor sanitare impuse în pandemia de COVID-19, băncile și-au redus semnificativ interacțiunea cu publicul în ultimii aproape doi ani. Ceea ce a accelerat dezvoltarea unor businessuri online „colaterale“, cum ar fi și Bankata.
În a doua jumătate a lui august, Bankata – platformă digitală de agregare și comparare a produselor financiare – anunța că a primit o rundă de finanțare de 188.000 de euro pentru implementarea planului său de afaceri. Investiția a fost coordonată de Sparking Capital, în calitate de lead investor, în parteneriat cu investitori privați (business angels). Beneficiarii rundei de investiții sunt antreprenorii Diana Seredenciuc (35 de ani) și Andrei Perianu (37 de ani), care au pus bazele Bankata la începutul lui 2020, dar au început efectiv businessul în vara acestui an.
„E un startup de tehnologie. Noi comparăm toate produsele bancare din piață și încercăm să le dăm utilizatorilor noștri posibilitatea să găsească produsul perfect pentru ei“, explică Diana Seredenciuc, care este și chief executive officer (CEO) al companiei. Concret, pe platforma Bankata sunt disponibile servicii de genul obținerii unui card de credit, credite de nevoi personale, credite ipotecare și credite de investiții. Antreprenorii intenționează însă ca în timp să perfecționeze platforma și să adauge pe ea și servicii de asigurare sau utilități. Momentan, însă, recunosc cei doi fondatori, sunt la nivelul la care trebuie să educe publicul.
Modelul britanic
„Noi vrem să le spunem românilor că produsele bancare nu sunt rele, ci bune atâta timp cât le folosești cum trebuie“, detaliază Diana Seredenciuc. Ea spune că acest model de business este preluat din Marea Britanie, unde funcționează încă din 1997 MoneySuperMarket, unul dintre cele mai mari comparatoare de produse financiare din lume. La rândul său, Bankata a început prin a compara pe platforma sa ofertele financiare ale băncilor locale. „E ca un Booking, dar este pentru produse financiare“, adaugă Andrei Perianu.
El recunoaște că businessul a fost favorizat și de pandemia de COVID-19, în sensul că în perioada restricțiilor sanitare multe bănci au redus semnificativ lucrul cu publicul, mutând multe operațiuni, pe care le desfășurau fizic în filiale, în mediul online. Până la momentul 2020, consumatorul de servicii financiare era obișnuit să se adreseze fizic unui consultant al băncii și „era foarte greu să schimbăm noi comportamentul ăsta“, mai spune Perianu. „Poate că dura și zece ani. Pe când aici s-a generat un comportament nou instant.“
Bankata are deja parteneriate cu majoritatea băncilor prezente la nivel local, bănci despre ale căror servicii Seredenciuc spune că sunt mult mai avansate decât în perioada premergătoare pandemiei. „Acum, fiecare bancă are trei-patru variante de carduri de credit, trei patru variante de credite personale, servicii de refinanțare. Și de aceea trebuie să le compari pe toate, pentru ca utilizatorul să știe care e cel mai bun pentru el“, detaliază CEO-ul Bankata, adăugând că un consumator de servicii financiare care se prezintă doar la o singură bancă nu are posibilitatea de a consulta în timp real și ofertele altor instituții de acest gen.
Iar pentru ca Bankata să fie cât mai vizibilă, antreprenorii fac multă muncă de marketing. „Încercăm să postăm cât mai mult conținut în platforma noastră, pentru că în felul ăsta Google ne ia pe noi ca pe o sursă de informație credibilă.“
Fără cash
Diana Seredenciuc spune că digitalizarea în zona bancară va avea succes și dacă cea mai mare parte a consumatorilor este motivată să nu mai utilizeze bani lichizi. E adevărat că pandemia a făcut să crească volumul plăților cu cardul, însă doar în anumite medii, unde exista deja o obișnuință pentru astfel de practici.
Își aduce aminte cum în anii trecuți, în zilele de salariu, oamenii formau cozi la bancomate pentru a scoate toți banii care au intrat pe card. Acum salută implicarea unor emitenți de carduri care, relativ recent, au început să promoveze plățile fără bani lichizi.
„Companii gen MasterCard au dat POS (dispozitiv electronic point-of-sale, n.r.) gratis inclusiv celor care vând legume la marginea drumului și i-au pus și pe hartă“, mai spune Diana Seredenciuc, referindu-se la campania „Piața la Drum“, lansată în primăvara acestui an de MasterCard, în parteneriat cu Asociația My Transilvania, prin care persoanele care vând legume la marginea drumului primesc POS-uri și sunt marcate în aplicația Waze, așa încât posesorii de carduri să poată plăti fără cash pentru legume. Mai mult, spune antreprenoarea, acest gen de comercianți sunt mutați din zona gri în zona fiscalizată a comerțului.
Experiența din Singapore
Cofondatorii Bankata au amândoi studii economice și au lucrat perioade îndelungate în domeniul finanțe-bănci. Andrei Perianu a studiat la ASE, în București, completându-și studiile în Marea Britanie, la London Metropolitan Business School, cu specializarea International Business Finance. Diana Seredenciuc este tot absolventă de ASE, însă cu specializarea Economia Mediului. După facultate a lucrat într-o casă de brokeraj, Swiss Capital, după care a ajuns la Citibank și apoi la UniCredit.
Și Andrei Perianu a început în brokeraj, la Tradeville, iar apoi la Citibank. În 2013, când Raiffeisen a cumpărat Citibank, Perianu a rămas în noua entitate, până anul acesta în august. Diana Seredenciuc a preferat să se retragă. În 2015 a plecat în Singapore, unde a lucrat timp de doi ani pentru Sing Saver, un startup fintech care făcea parte dintr-un grup cu afaceri în Asia de Sud și Europa. Acolo l-a cunoscut pe un fost CEO de la MoneySuperMarket din Marea Britanie, de la care a învățat acest model de business. În 2017 a revenit în România, la trezoreria BCR.
Odată cu începutul pandemiei de COVID-19 a debutat și dezvoltarea fintech-ului Bankata, care a devenit operațional în august 2021, odată cu ridicarea primei runde de finanțare de 188.000 de euro. Pentru anul viitor, antreprenorii intenționează să dezvolte platforma la nivel local și să adauge inclusiv o opțiune pentru plăți. Apoi au de gând să se extindă și la nivel regional. Însă pentru a face acest nou pas în consolidarea businessului vor avea nevoie de noi runde de finanțare. De data asta, mult mai mari.
Avantajați de pandemie
În timp ce multe businessuri clasice au avut probleme în perioada de lockdown, mai multe companii de tip fintech au cunoscut o dezvoltare accelerată.
- NEOBĂNCILE. Cunoscute și drept challenger banks, se deosebesc de băncile tradiționale prin faptul că sunt construite pe platforme digitale și mobile. Ele au apărut în lume în urmă cu aproximativ cinci ani. Monzo, Revolut sau Nubank sunt câteva dintre neobăncile cele mai cunoscute.
- BUY NOW, PAY LATER. În România, principala soluție de tip „cumperi acum, plătești mai târziu“ este oferită de fintech-ul Ravo Tehnologies, care operează sub brandul Mokka. Aceasta este și cea mai recentă metodă alternativă de plată, deja foarte populară la nivel global în special în rândul generației Z și millennials. Pe sistemul oferit de Mokka, rambursarea plăților se poate face într-un termen de la 3 la 24 de luni.
- BROKERAJ ONLINE. Platformele de tranzacționare de acțiuni cu comision zero au cunoscut și ele un vizibil avans în pandemie. Robinhood, care a pătruns deja și în Europa, este cea mai cunoscută platformă de acest tip. Businessul a pornit inițial ca o aplicație mobilă și s-a dezvoltat rapid prin conceptul său nou de „democratizare a finanțelor“.
Acest articol a apărut în numărul 130 al revistei NewMoney.
FOTO: Laszlo Raduly