Există o legătură între religie și bunăstare? Dincolo de observații empirice, puțini au abordat științific tema. Pare evident că statele cu populație protestantă extinsă (Statele Unite, țările nordice sau Germania) sunt mai prospere decât cele creștin ortodoxe din Europa de Est, de exemplu. Iar înclinația spre economisire și cumpătare a celor din prima categorie e poate cheia acestui decalaj.
Banca Mondială a publicat recent o lucrare semnată de doi cercetători bulgari (Simeon Djankov, fost ministru de Finanțe și Elena Nikolova de la Univerisity College din Londra) care, pe baza unor măsurători realizate în o sută de țări, pun relația dintre religie și capital într-o ecuație științifică. Cea mai importantă concluzie a studiului: est-europenii ortodocși sunt mai nefericiți decât protestanții și catolicii. De asemenea, esticii au mai puțini copii, sunt mai puțin implicați social și mai puțin predispuși la riscuri, preferând joburile sigure. „Credincioșii ortodocși sunt mai înclinați către convingeri politice de stânga și au credința că guvernele trebuie să-și asume mai multă responsabilitate decât indivizii“, spun autorii studiului.
În aceeași logică, proprietatea de stat este privită ca un lucru negativ de protestanți și catolici. Protestanții, în mod particular, nu cred că acumularea de avere (privată) implică sărăcirea altor indivizi.
RĂSĂRIT ȘI APUS. Din perspectivă istorică, Vestul creștin a fost mai înclinat spre individualism, rațiune și relații contractuale. Catolicii văd însăși relația cu Dumnezeu drept o înțelegere legală prin care credincioșii trebuie să respecte anumite reguli, iar atunci când le încalcă suportă consecințele. În oglindă, ortodocșii Răsăritului au trăit sub influența tradițiilor elenistice care, în loc de obligații contractuale între om și Dumnezeu, cultivă ideea unui schimb bazat pe dragoste și devotament. Pe scurt, Vestul catolic și, ulterior, protestant a cultivat (prin Biserică) individualismul, în vreme ce Estul ortodox a încurajat valorile comunitare.
Individualismul occidental, potrivit studiului celor doi bulgari, își are rădăcinile în secolul al VI-lea, perioadă începând cu care papii au dus la extrem politica de stimulare a donațiilor, în special de la femeile singure. De exemplu, papa Grigore I a încurajat virginitatea, a interzis căsătoriile între rude apropiate sau văduve din aceeași familie, precum și adopțiile. Drept consecință, averea Bisericii a crescut masiv: în Franța acelor vremuri, o treime dintre terenurile agricole productive aparțineau Bisericii. Puterea crescută a papalității a dus treptat la ruperea acesteia de stat. Reversul medaliei au fost apariția și întărirea instituțiilor statului, iar atomizarea familiilor și individualismul au condus la o dezvoltare mai accelerată a Occidentului.
Totodată, învățăturile Sfântului Augustin care propovăduia ideea că existența lui Dumnezeu poate fi demonstrată prin studiul naturii și prin operațiuni logice, au avut o influență semnificativă asupra Bisericii Catolice încă din primele zile ale acesteia. Cu alte cuvinte, rațiunea a prevalat în locul credinței iraționale. Mai târziu, apariția Reformei, care a fost un fenomen eminamente occidental, i-a împins pe adepții săi să-și demonstreze convingerile prin mijloace raționale, în viața de zi cu zi. Reforma a fost, în sine, un motor al individualismului, creativității și tendinței permanente de a pune sub semnul întrebării autoritatea.
CREȘTINISMUL ROȘU. Rămânerea în urmă a Estului a fost pusă adeseori pe seama regimurilor comuniste care au dominat în cea de-a doua jumătate a secolului XX. Simeon Djankov și Elena Nikolova sunt de cu totul altă părere. Cei doi înclină să creadă că, dimpotrivă, ortodoxia a fost un factor favorizant în adoptarea regimurilor comuniste. (Evident, instalarea lor a fost rezultatul unei decizii arbitrare, odată cu reîmpărțirea sferelor de influență după cel de-al Doilea Război Mondial.) Spre deosebire de Marx care credea că revoluțiile comuniste vor avea un teren fertil în statele capitaliste avansate, filosoful rus Nikolai Berdiaev a acreditat teoria potrivit căreia „comunismul face casă bună cu creștinismul ortodox; oricum, într-o măsură mai mare decât capitalismul“. De altfel, titlul cercetării celor doi este „Comunismul – o întâmplare nefericită“.
Poate o listă scurtă cu ponderea catolicismului și protestantismului în câteva state occidentale și a ortodoxiei în alte câteva țări estice, suprapusă cu un indicator al bunăstării vă va lămuri privind relevanța acestei cercetări mai mult decât orice demonstrație. În Suedia, ponderea populației protestante este de 70%, iar PIB/ capita calculat de CIA în „The World Factbook“ se ridică la 51.000 de dolari, cu o mie de dolari mai mult decât în Germania, țară în care 50% din locuitori sunt protestanți sau catolici. Pe de altă parte, 63% din bulgari sunt ortodocși, iar PIB/ capita e de 21.500 de dolari. În România, aproape 88% din cetățeni sunt ortodocși, iar PIB/ capita e aproape jumătate din cel al Suediei.
Dar ce contează cifrele, din moment ce creștin ortodocșii nu dau doi bani pe argumentele raționale?!