Bani de buzunar: cash-ul, inamicul numărul 1 al plăților electronice

Alexandra Pele 21/02/2017 | 18:54 Financiar
Bani de buzunar: cash-ul, inamicul numărul 1 al plăților electronice

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Cash-ul continuă să fie rege în România, în ciuda eforturilor industriei plă­ților electronice de a încuraja folo­sirea cardurilor.

Dacă e să-l luăm la bani mărunți, nume­rarul din circulație a ajuns la 54,7 miliarde de lei la sfârșitul anului trecut, reprezentând 17,4% din întreaga masă monetară a României. Dacă masa mo­ne­tară, adică totalitatea mijloacelor bănești din economie, s-a triplat în ulti­mul deceniu, „cash-ul“ a crescut de aproa­pe patru ori, reiese din datele BNR.

În zona euro, la nivelul lunii decembrie, numerarul reprezenta doar 9,4% din masa monetară. În Marea Britanie, procentul era de 2,7% la sfârșitul anului trecut, potrivit datelor Băncii Angliei. Tranzacțiile cu numerar sunt conside­rate mai puțin transparente pentru că nu pot fi urmărite și sunt adesea folo­site în economia subterană pentru evitarea plății taxelor. Statul este unul din­tre perdanții acestui fenomen. Iar la braț cu el, și întreaga industrie a plă­ți­lor electronice.

„Unde ai multe plăți electronice, ai transparență. De aceea și această industrie a plăților este un aliat important al statului. Cu cât sta­tul, prin exemplul său, dezvoltă și pro­mo­vează plățile electronice, cu atât sca­de economia subterană“, spune Cătălin Crețu, director subregional pentru România, Croaţia şi Slovenia la VISA Europe.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Cu o experiență de peste șapte ani în presă, Alexandra Pele acoperă domeniile finanțe, bănci și asigurări. Anterior, a lucrat la departamentul economic al ziarului Gândul și la cursdeguvernare.ro.