Ce bancă a primit cea mai dură sancțiune din istorie din partea Protecției Consumatorilor

NewMoney 09/08/2018 | 15:16 Ştiri
Ce bancă a primit cea mai dură sancțiune din istorie din partea Protecției Consumatorilor

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, joi, că a sancționat Bancpost S.A. cu o amendă în valoare de 150.000 de lei, cea mai dură sancțiune primită vreodată din partea ANPC, și a acuzat banca de practici comerciale incorecte.

„La data de 06.08.2018, ANPC a sancționat contravențional Bancpost S.A. cu amendă în valoare de 150.000 de lei, pentru încălcarea prevederilor legale privind practicile comerciale incorecte conform Legii 363/2007, cât și pentru afectarea intereselor economice ale consumatorilor, conform O.G. 21/1992(r2)”, se arată în comunicatul ANPC.

Astfel, a fost aplicată măsura complementară, „restituirea sumelor de bani percepute nejustificat pentru întreg portofoliul de credite cesionat de către Bancpost S.A (fie direct, fie prin intermediul altor societăți, respectiv EFG New Europe Funding II B.V., Eurobank Ergasias S.A. etc. fără a ne limita) reprezentând dobânzi, dobânzi penalizatoare, penalități calculate și reținute în perioada 11.07.2008-27.03.2018, când cesionar a fost EFG New Europe Funding II B.V. (actuala ERB New Europe Funding II B.V.)”, mai precizează cei de la ANPC.

În urma acțiunii de control au fost verificate aspecte privind cesiunea de creanțe de la Bancpost S.A. la EFG New Europe Funding II B.V. (actuala ERB New Europe Funding II B.V.), „fiind o persoană juridică neautorizată. În consecință, având în vedere faptul că, față de debitorii cedați nu au fost îndeplinite formalitățile prevăzute de lege pentru opozabilitatea cesiunii de creanță, instituția de credit cedentă Bancpost S.A. are calitate procesuală pasivă și nu se justifică calitatea de creditor a cesionarului față de debitorii cedați. Întrucât cesionarul creditului nu a avut calitatea de bancă, institutie de credit autorizată, dobanda calculată și reținută trebuia să fie zero pe întreaga perioadă a cesionarii, 11.07.2008-27.03.2018”, se arată în comunicatul ANPC.

Totodată, ANPC a informat și Agenția Naționala de Administrare Fiscală, Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, Oficiul Național de Prevenire și Combaterea Spălării Banilor și Banca Națională a României.

 


FOTO: Mediafax

d