Băncile vor vinde credite neperformante de două miliarde de euro în 2017

Alexandra Pele 04/04/2017 | 17:56 Ştiri
Băncile vor vinde credite neperformante de două miliarde de euro în 2017

Băncile vor vinde anul acesta credite neperformante (NPL) în valoare de 1,5-2 miliarde de euro, estimează compania APS, care are în portofoliu 70-80% din NPL-urile scoase la vânzare pe piața românească.

Rata creditelor neperformante din sistemul bancar a coborât la 9,46% la finele anului trecut, potrivit datelor BNR.

Pentru acest an, APS și-a propus să cumpere cel puțin două portofolii corporate cu o valoare nominală de peste jumătate de miliard de euro.

APS a intrat pe piața din România în 2007. Anul trecut, compania a achiziționat cel mai mare portofoliu de credite neperformante din Europa Centrală și de Sud-Est, de peste 1,1 miliarde de euro. În total, APS administrează un număr de 41 de portofolii, valoarea activelor fiind de 3,4 miliarde de euro.

Compania are 23 de clienți din rândul instituțiilor bancare (BCR, Volksbank, RBS, Intesa Sanpaolo, Bancpost), financiar non-bancare, utilități, telco sau leasing.

APS oferă servicii de restructurare a companiilor, de real estate (analiza garanțiilor imobiliare, cosultare și evaluare a proprietăților, administrare și vânzare a imobilelor), de recuperare a debitelor de la persoane fizice și de recuperare a datoriilor companiilor.

„În ultimii ani am schimbat direcția companiei, către administrarea activelor și consultanță pentru investiții, și intenționăm să continuăm această tranziție și pe viitor”, spune Robert Machidon, director general APS România.

„Momentan, peste 80% din cifra noastră de afaceri provine din managementul activelor, respectiv restructurări și real estate, iar obiectivul nostru este ca, până la finalul anului, ponderea acestor servicii să ajungă la 90%”, precizează el.

 


FOTO: Mediafax

Cu o experiență de peste șapte ani în presă, Alexandra Pele acoperă domeniile finanțe, bănci și asigurări. Anterior, a lucrat la departamentul economic al ziarului Gândul și la cursdeguvernare.ro.