Băncile au prosperat în 2018 de pe urma creditării. Ce le așteaptă anul acesta?

Alexandra Pele 01/05/2019 | 11:54 Financiar
Băncile au prosperat în 2018 de pe urma creditării. Ce le așteaptă anul acesta?

Creditarea a rotunjit profitul sistemului bancar local în 2018, însă materiali­za­rea unor riscuri ar putea încetini substanțial activitatea din acest an.

Acest articol a apărut în numărul 63 (15 – 28 aprilie 2019) al revistei NewMoney

Anul trecut a marcat o consolidare a pro­fitului sistemului bancar, evoluție încura­jată de avansul creditării pe fondul creș­terii veniturilor și al încrederii consumatorilor, dar și ca urmare a eforturilor de cu­rățare a bilanțurilor, care le-au permis băncilor să elibereze provizioanele constituite în urma crizei.

Marii finanțatori ai economiei și-au men­ținut strategiile de creditare, împrumuturile acordate companiilor fiind un im­portant factor de creș­tere pentru băn­cile de top.

Grupul Banca Transilvania a devenit, oficial, cel mai mare grup financiar din România, în urma rezultatelor consemnate în 2018. Banca a înregistrat o creș­tere de 22,2% a creditelor și avansurilor acordate clienților, la 35,5 miliarde de lei (7,6 miliarde de euro). Profitul net de 1,2 miliarde de lei (0,25 miliarde de euro), în ușoară creștere față de 2017, a fost puter­nic sprijinit de eficientizarea activității. Ve­niturile operaţionale au consemnat o creș­tere de 34,3%, în vreme ce cheltuie­lile s-au diminuat cu peste 38%. Creșteri s-au consemnat și în ceea ce privește ve­ni­turile din dobânzi (37%), respectiv din comisioane (19,6%).

BT a încheiat 2018 cu un portofoliu de credite acordate IMM-urilor de 15,5 miliarde de lei (3,3 miliarde de euro), un sold de credite ipotecare de 11 miliarde de lei (2,4 miliarde de euro) și o cotă de piață de 21% pe segmentul de carduri. Clujenii s-au poziționat ca o bancă deschisă antreprenorilor, investind în ultimii ani în produse de finanțare ce pot fi accesate de com­­paniile mai tinere sau mai mici. În 2017, spre exemplu, 40% din companiile nou-înfiinţate s-au împrumutat de la BT.

CREDIT IPOTECAR. Pentru BCR, principa­lul motor de creștere a portofoliului a fost segmentul de retail. Creditele şi avansurile acordate clienților au crescut cu 8,7%, la 36,4 miliarde de lei (7,8 miliarde de euro), în principal datorită creșterii susținute a creditelor acordate persoanelor fizice.

BCR a acordat în 2018 credite de retail în valoare de 8 miliarde de lei. Cu o cotă de piață de 22%, banca este cel mai mare finanțator din cadrul programului „Prima Casă“, cu o cotă de piață de 35%, respectiv 1,3 miliarde de lei anul trecut. Valoarea creditelor ipotecare acordate prin propriul produs de finanțare s-a ridicat la 1,6 miliarde de lei. Per ansamblu, banca a înregistrat anul trecut o scădere cu aproximativ 66% a volumului de credite noi garantate, la 2,8 miliarde de lei. Cre­di­tele negarantate au consemnat o scădere de 50% față de anul anterior, la 3,5 miliarde de lei. În sectorul corporate, BCR a vândut credite noi de 7,1 miliarde de lei (1,5 miliarde de euro), consemnând o creștere de 10% a portofoliului de credi­te pentru companiile mari, de circa 15% în ca­zul IMM-urilor, res­pectiv 32% în cazul mi­croîntre­prinderilor. Principalele sectoare finanțate de austrieci au fost pro­duc­ția (28,6%), administrația publică și apă­rarea (18,2%) și comerțul (14,8%).

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Cu o experiență de peste șapte ani în presă, Alexandra Pele acoperă domeniile finanțe, bănci și asigurări. Anterior, a lucrat la departamentul economic al ziarului Gândul și la cursdeguvernare.ro.