Banca Transilvania semnează vineri preluarea Bancpost

Emil Popescu 24/11/2017 | 10:50 Ştiri
Banca Transilvania semnează vineri preluarea Bancpost

Banca Transilvania va semna vineri contractul de preluare a pachetului de 99,15% din Bancpost deţinut de către grupul elen Eurobank.

Consiliul de Administraţie al Băncii Transilvania a aprobat joi tranzacţia, potrivit unui comunicat al BT.

NewMoney a anunţat joi că cele două bănci sunt pe cale să semneze contractul.

“Achiziționarea Bancpost este o oportunitate pentru BT datorită potențialului de integrare cu businessul nostru. Această achiziție completează strategia de creștere organică a Băncii Transilvania, consolidându-ne poziția pe piață“, a declarat Horia Ciorcilă, Preşedintele Consiliului de Administrație al BT.

La rândul său, Stavros Ioannou, directorul general adjunct al Eurobank a afirmat că odată cu vânzarea Bancpost și a societăților afiliate Eurobank își îndeplinește ultima obligație de vânzare conform planului de restructurare aprobat de Comisia Europeană.

În ultimul deceniu, BT a înregistrat cea mai mare creştere a cotei de piaţă din sistemul bancar românesc, devansându-i în 2016 pe austriecii de la Erste, reiese din calculele NewMoney pe baza datelor Băncii Naţionale a României (BNR). Preluarea Bancpost îi aduce pe clujeni şi mai aproape de liderul BCR, instituţie financiară care a înregistrat cea mai accentuată diminuare a cotei de piaţă în ultimii zece ani.

Cumulate, activele Băncii Trasilvania şi ale Bancpost din 2016 s-au ridicat la mai mult de 14 miliarde de euro, fiind peste cele BCR, de peste 13,8 miliarde de euro. Schimbarea clasamentul va depinde însă de rezultatele din acest an ale celor trei bănci precum şi de metodologia de calcul şi consolidare a rezultatelor BT odată ce va prelua Bancpost.

BT are o cotă de piață de peste 13%, active de 11,9 miliarde euro, peste 7.o00 de angajaţi și 2,2 milioane de clienţi, Bancpost este pe locul nouă în topul băncilor din România, cu aproape 3% din piață şi active de 2,5 miliarde euro.

În 2014, Banca Transilvania a cumpărat Volksbank, într-una dintre cele mai mari tranzacţii de preluare de pe piaţa locală, și va continua achizițiile. Cea mai recentă țintă anunțată este un pachet de 39% din Victoriabank, a treia cea mai are bancă din Republica Moldova.

Emil are o experiență de peste 15 ani în presa economică, din care 13 la agenția Mediafax. Pentru NewMoney scrie pe domenii precum energie, industrie și auto.