Banca Transilvania a devenit a doua cea mai mare bancă din România după totalul activelor

Gabriel Bucur 15/02/2017 | 12:03 Ştiri
Banca Transilvania a devenit a doua cea mai mare bancă din România după totalul activelor

Valoarea activelor Băncii Transilvania (BT) a depășit-o pe cea a activelor BRD, potrivit rezultatelor preliminare valabile pentru anul trecut. Astfel, a doua cea mai mare bancă din România a devenit Banca Transilvania.

Banca Transilvania a încheiat anul 2016 cu active în valoare de 51,77 miliarde de lei, în creștere cu peste 9% față de anul precedent, potrivit rezultatelor preliminare publicate pe site-ul Bursei de Valori București. Totodată, BRD, a doua bancă din piața românească până de curând, a anunțat că a încheiat anul trecut cu un total de active de 50,65 miliarde de lei, în creștere cu aproape 3%.

Și la nivel de grup, activele BT le-au depășit pe cele ale BRD. Banca Transilvania a încheiat anul trecut cu active de 51,95 miliarde de lei, în creștere cu peste 9%, în vreme ce BRD a avut active în valoare de 51,88 miliarde de lei, cu peste 3% mai mult decât în 2015.

Banca Transilvania a încheiat anul cu un profit net de 1,2 miliarde de lei, la jumătate față de nivelul record din 2015, când rezultatul a fost influențat de preluarea Volksbank.

”În 2016 am reușit să obținem rezultate bune din punctul de vedere al creșterii organice și al profitabilității, după un an de integrare și fuziune cu Volksbank România”, a precizat Omer Tetik, directorul general al băncii.

Banca Transilvania este considerată un jucător cu potențial mare de a continua să achiziționeze portofolii sau chiar bănci mai mici din sistem, în contextul în care la ora actuală trei-patru instituții financiare din România ar fi de vânzare.

”Cred că procesul de consolidare a pieței va continua și suntem deschiși și interesați de eventuale achiziții, dar orice decizie de acest tip va fi rațională, va trebui să facă sens pentru noi, respectiv să fie complementară și să adauge valoare”, a precizat Horia Ciorcilă, președintele Consiliului de Administrație al BT.


FOTO: Laszlo Raduly / NewMoney

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.