Ştiri

Banca Mondială şi-a îmbunătăţit estimările privind creşterea economiei globale

Preşedintele Grupului Băncii Mondiale, David Malpass, a anunţat luni că instituţia financiară internaţională şi-a îmbunătăţit estimările referitoare la avansul înregistrat în 2023 de economia mondială, până la 2%, de la 1,7% cât estima în luna ianuarie.

Potrivit acestuia, încetinirea faţă de creşterea solidă înregistrată în 2022 va agrava problema datoriilor pentru ţările în curs de dezvoltare.

La un briefing de presă organizat cu ocazia debutului reuniunilor de primăvară ale Fondului Monetar Internaţional şi Băncii Mondiale, David Malpass a precizat că revizuirea în sus are legătură cu îmbunătăţirea perspectivelor referitoare la revenirea Chinei după restricţiile din timpul pandemiei de COVID-19.

Economia chineză ar urma să înregistreze o creştere de 5,1% în acest an

Potrivit celor mai recente estimări, economia chineză ar urma să înregistreze o creştere de 5,1% în acest an, comparativ cu un avans de 4,3% estimat în raportul din luna ianuarie al Băncii Mondiale. În plus, economiile avansate, inclusiv SUA, înregistrează performanţe uşor mai bune decât estima în ianuarie Banca Mondială, a spus Malpass.

Pe de altă parte, preşedintele Băncii Mondiale a avertizat că turbulenţele din sectorul bancar şi preţurile mai mari ale petrolului ar putea pune, încă odată, presiuni în jos asupra perspectivelor de creştere la finele acestui an.

De asemenea, Malpass a informat că reuniunile tehnice care au avut loc recent cu oficialii chinezi ar putea „sparge gheaţa” cu privire la o posibilă mişcare în direcţia unei reduceri de datorii pentru ţările sărace. Potrivit lui Malpass, China ar putea astfel să dobândească un uşor avantaj politic la un cost relativ redus pentru instituţiile sale financiare.

„Din punctul de vedere al instituţiilor chineze, nu este vorba de o sumă importantă. Este în avantajul Chinei să facă această mişcare”, atât din punct de vedere economi cât şi politic, a spus Malpass, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Guvernatorii băncilor centrale, miniştri de Finanţe şi participanţi din peste 180 de ţări sunt aşteptaţi începând de luni la Washington pentru reuniunile de primăvară ale Fondului Monetar Internaţional şi Băncii Mondiale.

Elena Marinescu

Recent Posts

Biden impune Chinei taxe vamale de 100% pentru a proteja producția locală. Când se vor vedea efectele pentru companii?

Politicilor de susținere prin finanțare pentru industria locală americană li se adaugă măsuri  de protecție…

41 de minute ago

Piața românească de investiții imobiliare a încheiat primul trimestru din 2024 cu tranzacții de 202 milioane de euro

Primul trimestru din 2024 s-a încheiat cu investiții imobiliare în valoare totală de 202 milioane…

o oră ago

Lucrări de reparaţii la reţeaua de termoficare din Capitală. Sute de blocuri rămân fără apă caldă

Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti (CMTEB) S.A. anunţă, marţi, lucrări de înlocuire şi de reparaţii pe…

o oră ago

Ryanair înregistrează un profit record și anunță că numărul de pasageri a depăşit nivelul pre-COVID

Compania de transport aerian low-cost Ryanair a raportat luni cel mai bun profit anual al…

2 ore ago

Meteorologii anunţă temperaturi peste cele obişnuite în următoarele săptămâni

Meteorologii anunţă temperaturi peste cele obişnuite în această perioadă în jumătatea de nord a ţării…

2 ore ago

Raport PwC: 60% dintre companiile din Europa Centrală și de Est cred că expunerea la anumite riscuri aduce oportunități de creștere

Majoritatea (60%) companiilor din Europa Centrală și de Est (ECE) cred că anumite riscuri, precum…

2 ore ago

Acest website folosește cookies