Banca Mondială alocă ajutoare de 1,78 miliarde de dolari pentru reconstrucția Turciei

Elena Marinescu 10/02/2023 | 18:11 Ştiri
Banca Mondială alocă ajutoare de 1,78 miliarde de dolari pentru reconstrucția Turciei

Banca Mondială anunță o asistență financiară de 1,78 miliarde dolari pentru redresarea în urma cutremurelor devastatoare din Turcia, care au provocat pierderi masive de vieți și pagube importante în sud-estul acestei țări și în vecinătate.

Conform unui comunicat, s-a demarat o evaluare rapidă a pagubelor pentru a estima amploarea dezastrului și identificarea zonele prioritare pentru redresare și reconstrucție.

”În numele Grupului Băncii Mondiale, ne exprimăm cele mai profunde condoleanțe pentru populația din Turcia și Siria pentru pierderile uriașe suferite în urma cutremurelor devastatoare.

Oferim asistență imediată și pregătim o evaluare rapidă a nevoilor urgente și masive de pe teren. Aceasta va identifica domeniile prioritare pentru redresarea și reconstrucția țării, pe măsură ce pregătim operațiunile de sprijinire a acestor nevoi”, a declarat președintele Grupului Băncii Mondiale, David Malpass.

Un miliard dolari, pregătită pentru a veni în sprijinul persoanelor afectate

Asistența rapidă în valoare de 780 milioane dolari este oferită prin intermediul componentelor contingente de răspuns în caz de urgență (CERC) din două proiecte existente în Turcia: Proiectul de reconstrucție de urgență în caz de cutremur, inundații și incendii de vegetație din Turcia (TEFWER) și Proiectul privind orașele reziliente la dezastre și la schimbările climatice.

Acestea ajută țările beneficiare să acceseze rapid fondurile proiectului pentru intervenții de urgență, așa cum este necesar acum în Turcia. Asistența va fi utilizată pentru reconstruirea infrastructurii de bază la nivel municipal. Astfel, o sumă suplimentară de 1 miliard de dolari în materie de operațiuni este, de asemenea, pregătită pentru a veni în sprijinul persoanelor afectate.