Ştiri

Banca Europeană de Investiţii anunţă finanţarea unui proiect de siguranţă nucleară în România

Banca Europeană de Investiţii a anunţat finanţarea unui proiect de siguranţă nucleară în România, după semnarea unui acord de împrumut cu Nuclearelectrica pentru suma de 145 de milioane de euro. În cadrul proiectului se va realiza prima unitate de îndepărtare a tritiului din Europa şi a treia din lume.

”Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi Societatea Naţională Nuclearelectrica SA (Nuclearelectrica) au încheiat un acord pentru un împrumut în valoare de 145 milioane EUR pentru a sprijini finalizarea primei instalaţii de detritiere (CTRF) din Europa la Centrala Nucleară Cernavodă (CNE Cernavodă)”, anunţă, vineri, BEI, într-un comunicat de presă.

Potrivit documentului citat de News.ro, CTRF va elimina tritiul din agentul de răcire şi din moderatorul reactorului (apa grea), ceea ce va conduce la o protecţie sporită a mediului, publicului si a sănătăţii şi securitatii ocupaţionale a angajaţilor, în deplină aliniere cu obiectivele ESG ale Nuclearelectrica şi ale Europei.

”Proiectul va spori securitatea radiologică a centralei electrice, va reduce şi mai mult volumul deşeurilor radioactive, acordând prioritate sănătăţii angajaţilor şi permiţând reutilizarea agentului de răcire şi a moderatorului (apa grea), după îndepărtarea tritiului. Finalizarea cu succes a proiectului va permite întreţinerea regulată, retehnologizarea şi, eventual, dezafectarea să fie întreprinse mai uşor, sigur şi eficient”, a mai transmis BEI.

Vicepreşedintele Băncii, Kyriacos Kakouris, a transmis că BEI finanţează proiecte de energie durabilă în toată lumea. ”Suntem bucuroşi să sprijinim acest proiect care are beneficii pentru sănătate, siguranţă şi economia circulară, realizat de un promotor experimentat”, a declarat Kyriacos Kakouris, vicepreşedinte BEI.

La rândul său, Cosmin Ghiţă, director general al Nuclearelectrica, a precizat că ”acest proiect face parte din strategia de investiţii, care conduce la dezvoltarea sectorul nuclear în conformitate cu politica energetică naţională”.

”Utilizând o tehnologie românească inovatoare, dezvoltată de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice – ICSI Rm. Vâlcea, instalaţia de detritiere de la Cernavoda (CTRF) va fi a treia instalaţie de detritiere din lume şi prima din Europa şi va oferi României posibilitatea de a deveni un centru european pentru producţia şi exportul de tritiu – combustibilul candidat al viitoarelor reactoare de fuziune. Suntem bucuroşi să implementăm o tehnologie inovatoare românească, bazată pe ani de cercetare şi dezvoltare, un exemplu de leadership al României în industria nucleară”, a declarat Cosmin Ghiţă.

Elena Marinescu

Recent Posts

STUDIU. Comerţul online din România va crește în 2024 cu aproximativ 10%

Sectorul de e-commerce din România este evaluat la aproximativ 7 miliarde de euro pentru finalul…

2 zile ago

Ministerul Economiei crește plafonul finanțării nerambursabile în cadrul programului Start Up Nation

Ministrul Economiei, Ştefan Radu Oprea, a anunţat că programul Start Up Nation, va beneficia din…

2 zile ago

Consiliul Concurenței dă verdictul privind evoluţia sectorului bancar

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat vineri că rezultatele investigaţiei sectoriale privind sectorul bancar…

2 zile ago

Lazea (BNR): Cei care solicită noi facilităţi fiscale, salarii, ştiind bine că anul viitor va urma o corecţie, la ce se aşteaptă?

Adâncirea dezechilibrelor fiscale prin solicitarea de facilităţi ar putea avea la bază o speranţă deşartă…

2 zile ago

Meta Platforms, sub lupa anchetatorilor UE pentru conţinutul online

Compania Meta Platforms este vizată de o investigaţie majoră din partea Uniunii Europene legată de…

2 zile ago

Undă verde pentru referendumul de aderare a Republicii Moldova la UE

Parlamentul de la Chişinău a adoptat joi o hotărâre privind desfăşurarea referendumului privind aderarea Republicii…

2 zile ago

Acest website folosește cookies