Banca Angliei intervine pe piața de obligațiuni, după vânzări istorice de active britanice

Andrei Dumitru 29/09/2022 | 10:19 Ştiri
Banca Angliei intervine pe piața de obligațiuni, după vânzări istorice de active britanice

Banca Angliei va suspenda săptămâna viitoare începerea planificată a unei vânzări de obligaţiuni şi va începe să cumpere temporar obligaţiuni cu termen lung, pentru a calma haosul din piaţă declanşat de aşa-numitul mini-buget al noului guvern, transmite CNBC.

Randamentele obligaţiunilor guvernamentale din Regatul Unit, cunoscute sub denumirea de ”gilts”, sunt pe cale să înregistreze cea mai puternică creştere lunară din 1957, deoarece investitorii au fugit de pe pieţele britanice cu venit fix în urma noilor anunţuri de politică fiscală.

Măsurile includ reduceri mari de taxe, nefinanţate, care au atras critici globale, inclusiv din partea FMI.

Într-o declaraţie de miercuri, banca centrală a declarat că monitorizează ”modificările semnificative” ale preţurilor activelor britanice şi globale în ultimele zile, care au afectat în mod deosebit datoria guvernamentală de lungă durată a Marii Britanii.

”Dacă disfuncţionalitatea pe această piaţă va continua sau se va agrava, va exista un risc semnificativ pentru stabilitatea financiară a Regatului Unit. Acest lucru ar duce la o înăsprire nejustificată a condiţiilor de finanţare şi la o reducere a fluxului de credit către economia reală. În conformitate cu obiectivul său de stabilitate financiară, Banca Angliei este pregătită să restabilească funcţionarea pieţei şi să reducă orice risc de contagiune pentru condiţiile de creditare pentru gospodăriile şi întreprinderile din Marea Britanie”, a spus Banca Angliei.

Începând de miercuri, banca va începe achiziţiile temporare de obligaţiuni guvernamentale ale Marii Britanii pe termen lung pentru ”a restabili condiţiile ordonate ale pieţei” şi a spus că acestea vor fi efectuate ”la orice scară este necesară” pentru a calma pieţele.

Comitetul de politică financiară a băncii a recunoscut miercuri că disfuncţia de pe piaţa obligaţiunilor a reprezentat un risc semnificativ pentru stabilitatea financiară a ţării şi a optat să ia măsuri imediate.

Ţinta Comitetului de politică monetară pentru o reducere anuală de 80 de miliarde de lire sterline (85 de miliarde de dolari) a deţinerilor sale de obligaţiuni rămâne neschimbată, a spus banca, primele vânzări de obligaţiuni – programate iniţial pentru luni – urmând să aibă loc, potrivit nouljui termen, pe 31 octombrie.

FOTO: Wikipedia