Băieți deștepți, pe cont propriu. Ce trebuie să știi atunci când îți produci singur energia electrică și vrei să mai vinzi și altora

Mihai Nicuț 08/10/2021 | 10:09 Energie
Băieți deștepți, pe cont propriu. Ce trebuie să știi atunci când îți produci singur energia electrică și vrei să mai vinzi și altora

Autoritățile anunță în sfârșit măsuri pentru încurajarea persoanelor fizice care do­resc să-și producă propria energie elec­trică acasă și să vândă în rețea ce le prisosește. Pe fondul creșterii facturilor din ultima vreme, devine din ce în ce mai tentant să devii prosumator, dacă oamenii vor fi și sprijiniți efectiv să își monteze instalații fotovoltaice acasă.

La mai bine de un an de când a apărut promisiunea, guvernul s-a aplecat în sfârșit asupra micilor producători de energie elec­trică și vorbește, în sfârșit, despre adop­tarea unei legi referitoare la introducerea compensării cantitative generate de prosumatori.

„Dorim să introducem compensarea can­titativă pentru prosumatori, sperăm ca în următoarele două luni să avem actul normativ în acest sens. Dorim să dăm un im­bold pentru creșterea capacităților de producție de acest fel, cât mai uniform la nivelul întregii țări. Compensarea cantita­tivă se va adresa și persoanelor fizice, și per­soanelor juridice, în special companiilor mici. Astfel vom reduce inclusiv costurile la nivelul rețelelor de distribuție.“ Declarația a fost făcută recent de Dan Dră­gan, secretar de stat în Ministerul Energiei, în fața mai multor actori din domeniul regenerabilelor, la o conferință de presă.

„Compensarea va fi cantitativă, se va face pe sold, dacă veți consuma din rețea 100 kWh și introduceți 50, veți plăti doar cei 50 kWh pe care îi consumați din rețea. Suntem convinși că mecanismul va conduce la un interes mai mare (pentru consumatori de a deveni prosumatori – n.r.), este o prioritate pentru ministrul Virgil Po­pescu. De asemenea, prosumatorii nu vor plăti dezechilibre, ceea ce considerăm că va fi un nou imbold (…) În legislația primară, noi vom prevedea aspectele esen­țiale, iar la nivel tehnic, ANRE (Autoritatea pentru Reglementare în domeniul Energiei, n.r.) va elabora legislația secundară“, a mai explicat oficialul guvernamental.

Ce se schimbă de fapt

În momentul de față, prosumatorii – micii producători de energie electrică, cei care și-au instalat panouri fotovoltaice pe acoperișurile ca­selor și produc energie electrică întâi pentru propriul consum și, ce prisosește, pentru rețea, beneficiază de un mecanism simplu, dar nu foarte ofertant.

Pentru energia produsă care este injec­tată în rețea, ei primesc, de la furnizorul lor, prețul mediu spot (prețul pieței pentru ziua următoare – PZU) al anului precedent. În prezent, 0,19 lei/kWh produs și injectat în rețea, pentru că acesta este prețul mediu spot al anului 2020. Însă, pentru ce con­sumă din rețea, prosumatorii plătesc furnizorului același preț ca un consumator normal, acum la niveluri de 0,7-0,8 lei/kWh, în funcție de ce furnizor au, pentru că pre­țurile energiei electrice au crescut foarte mult în ultima perioadă.

Așadar, pentru ce produc, indiferent cât produc, prosumatorii primesc de trei-patru ori mai puțin decât plătesc pentru ce consumă. Cel puțin în acest an, anul urmă­tor probabil lucrurile ar urma să stea mai bine, pentru că au crescut și prețurile din PZU, în timpul scurs din acest an, până la niveluri istorice.

Pentru cei care sunt mai puțin familia­rizați, trebuie să spunem că cine are o in­s­ta­­lație fotovoltaică on-grid (conectată la rețea), fără acumulatori în care să stocheze energia, nu poate interveni foarte mult în relația cu rețeaua de distribuție. Practic, în perioada în care este lumină, panourile produc energie electrică. Ce se consumă atunci în casă este în avantajul prosumatorului – energia este gratuită, iar ce nu se consumă merge automat în rețea, la 0,19 lei/kWh. Când luminozitatea scade, panourile nu mai produc, automat prosumatorul începe să consume din rețea, la pre­țul de 0,7-0,8 lei/kWh.

Compensarea cantitativă care va fi in­trodusă și va fi în regim de unu la unu re­prezintă un mare avantaj pentru prosumatori. Practic, într-un interval de timp, furnizorul calculează cât a consumat prosu­­­ma­torul din rețea și cât a livrat în rețea și emite factura de energie electrică doar pentru diferență. Prețul de livrare a energiei va fi deci egal cu prețul de achiziție, compensarea se face la sold, iar prosumatorul va plăti doar diferența dintre ce a con­sumat și ce a livrat în rețea. Așadar, costurile cu energia electrică ale gospo­dăriei scad substanțial.

Nu știm încă exact mecanismele, pentru că avem doar o declarație, reglementarea nu a apărut încă. Se ridică cel puțin două semne de întrebare: ce se întâmplă în situația ipotetică în care, în lunile de vară, un prosumator a livrat în rețea mai mult decât a consumat sau dacă noul meca­nism permite compensarea energiei produse vara, când este soare, și livrată în re­­țea, cu cea consumată din rețea iarna, când aportul panourilor fotovoltaice este mult diminuat.

Chiar și așa, autoritățile speră ca acest lucru să încurajeze tot mai multe persoane fizice și chiar și juridice să își instaleze panouri fotovoltaice și să devină prosumatori. Potrivit datelor ANRE, la sfârșitul lunii iunie erau înregistrați la nivel național 9.000 de prosumatori și mai sunt alte „câ­teva mii“ care sunt acum în procedura de obținere a certificatului de prosumator, după cum a spus vicepreședintele institu­ției, Zoltán Nagy-Bege. Capacitatea totală din instalațiile prosumatorilor este de 70 MW, adică a zecea parte din capacitatea unei unități a centralei nucleare de la Cer­navodă.

Piața așteaptă

Cine a dorit să devină prosumator a avut parte, cel puțin în teorie, de un mecanism de subvenționare des­tul de generos. Statul, prin Adminis­trația Fondului pentru Mediu (AFM), a avut un program prin care oferea o subvenție de până la 90%, dar nu mai mult de 20.000 de lei, oricărei persoane fizice care își punea o instalație fotovoltaică on-grid de cel pu­țin 3 kWp. Dosarele se depuneau la firmele de instalatori agreate de AFM, care se ocupau și de instalarea sistemului fotovoltaic la client și depuneau online dosarele de finan­țare printr-o aplicație informatică.

Din păcate însă, din cauza birocrației și a unor suspiciuni de fraudare a sistemului, niciodată dovedite, lucrurile au mers prost. Deși a fost lansat în toamna lui 2019 și peste 26.000 de persoane fizice s-au înscris să primească finanțare, jumătate dintre cereri au fost respinse de AFM și, potrivit unor date din iulie 2021, doar undeva la 2.200 de instalații fotovoltaice montate prin acest program primiseră și finanțarea promisă de la stat. De luni la rând se vor­bește însă despre demararea unui nou sistem, de către AFM, pentru sprijinirea mon­tării de instalații fotovoltaice, care să fie mai ușor de implementat și să conducă la apariția mai multor prosumatori. Noul ghid de finanțare este așteptat să apară până la finalul anului, potrivit ultimelor declarații ale condu­cerii AFM.

Cât costă să devii prosumator

Am cerut de la un instalator specializat pe centrale electrice fotovoltaice o cotație de preț, valabilă acum, pentru un sistem fotovoltaic de 5 kW, mediu calitativ, amplasat pe acoperișul unei case.

„Un sistem on-grid de 5kWp, cu panouri Trina de 400 W cu 15 ani garanție, invertor Fronius cu 7 ani garanție și structură de prindere K2 cu 25 de ani garanție ajunge la aproximativ 6.300 de euro, TVA inclusă, la cheie, incluzând aici și toate actele necesare pentru prosumator“, ne-a spus Gabriel Tănă­sescu, inginer la Eco-Wind & Solar-Install SRL din Brașov.

Interes pentru energie verde

E.On Energie România a încheiat, din 2018 și până în septembrie 2021, la nivel național, parteneriate pentru realizarea și predarea la cheie a mai mult de 200 de centrale electrice fotovoltaice, pentru tot atâtea companii, valoarea totală a pro­iectelor depășind 40 de mili­oane de euro, potrivit unei centralizări publicate recent.

  •  ÎN 35 DE JUDEȚE. Con­struc­ția sistemelor electrice fotovoltaice presupune instalarea în locațiile partene­rilor, situate în 35 de județe, a 110.000 de module fotovoltaice pe o suprafață de 165.000 de metri pătrați, echi­valentul a 23 de stadi­oane de mărimea Arenei Naționale.
  •  CAPACITATE TOTALĂ. Odată ce vor fi finalizate, capacitatea totală de generare a centralelor va ajunge la 40.000 MWh pe an. Această cantitate ar fi suficientă pen­tru a asigura energie elec­trică pentru circa 22.000 de locuințe. Totodată, emisiile de CO2 vor fi reduse cu aproximativ 10.000 de tone pe an.
  • FINALIZATE. Dintre cele peste 200 de proiecte, 55 au fost finalizate și au însemnat montarea a 40.000 de panouri fotovoltaice pentru 41 de companii. Puterea nominală a centralelor fotovoltaice este între 60 și 1.600 kW și asigură companiilor par­tenere o reducere a consumului din rețea între 10 și 30%.
  • COMPANII. Printre companiile partenere se numără TeraPlast (Bistrița-Năsăud), Dedeman (Bacău), Agricola Internațional (Bacău), Wetterbest (Prahova), Sitemani (Sibiu), Don Pedro (Vâlcea) și Moara Cibin (Sibiu).

Acest articol a apărut în numărul 124 al revistei NewMoney

FOTO: Getty