Baidu își înmulțește neuronii artificiali

[vc_row][vc_column][vc_column_text]
Echipa de 1.300 de programatori ai Baidu, una dintre cele mai mari companii internet din lume, lucrează în prezent la programe care vor schimba fața multor servicii și produse, așa cum le știm astăzi, de la traduceri până la modul de a comanda mâncare sau de a conduce mașina.
6 decembrie 2016. Mii de traducători strânși în mai multe clădiri de birouri împrăștiate în diverse colțuri ale Chinei erau cufundați în tot felul de documente – scrisori, broșuri, manuale tehnice – scrise în mai multe limbi, chinuindu-se să transpună totul în chineză. Acest maraton de 15 ore pe zi a durat timp de o lună. Cei care au livrat materialele cu pricina au primit versiuni în mandarină la un preț de nimic. Baidu, compania de internet care organizează acest gen de traduceri colective, a obținut însă ceva mult mai valoros decât un chilipir: milioanele de perechi de cuvinte din engleză și mandarină pe care le va învăța motorul de traducere dezvoltat de compania cu sediul în Beijing.
China are o proastă reputație în materie de produse contrafăcute, fie că este vorba de genți de lux sau startup-uri internet. Totuși, chinezii au înțeles un lucru important: când este vorba de inteligență artificială (IA), imitațiile ieftine nu-și au rostul, mai ales atunci când ai drept concurență companii precum Alphabet, Facebook, IBM sau Microsoft. În februarie, Comisia pentru Dezvoltare Națională și Reformă a desemnat Baidu, considerat un fel de Google al Chinei, să coordoneze noul laborator de IA.
Din cele aproape 3 miliarde de dolari pe care Baidu le-a cheltuit pe cercetare și dezvoltare în ultimii doi ani și jumătate, cea mai mare parte au fost alocate Inteligenței artificiale, potrivit lui Robin Li, cofondator și CEO al Baidu. Nu interesul național este însă principala motivație pentru Li: afacerea Baidu a scăzut cu 6% anul trecut, față de o creștere medie de 30% în anii anteriori. Businessul motorului de căutare, care a contribuit la vânzări de peste 10 miliarde de dolari în anul fiscal încheiat pe 31 decembrie, este amenințat serios de rivalii locali. Un raport din septembrie realizat de eMarketer nota că grupul Alibaba a depășit Baidu și va fi noul lider al pieței chineze de publicitate online.
INTERNETUL A MURIT! IA pare să fie cheia pentru o companie înființată acum 17 ani ale cărei încercări de a-și diversifica afacerea au generat rezultate amestecate. Numărul vizitatorilor zilnici pe site-ul său de achiziții Nuomi a scăzut cu aproape 60% în ultimele 12 luni. Waimai, serviciul online de livrare de mâncare, a căzut pe locul al treilea pe segmentul său, potrivit analistului Natalie Wu de la China International Capital Corp. Iar furnizorul de conținut video iQiyi.com – un soi de Netflix chinezesc – este extrem de popular, dar are nevoie de 1,7 miliarde de dolari pentru a crea permanent conținut, estimează analistul Ella Ji de la China Renaissance Securities. Toate aceste eforturi ezitante fac și mai important demersul de a dezvolta divizia de IA. „Epoca internetului mobil a luat sfârșit“, spune Li într-un interviu din 10 martie. „Intenționăm să investim puternic în IA, cred că de acest gen de tehnologie vor beneficia foarte mulți oameni și va transforma industrii întregi“, a adăugat aceasta.
În ianuarie, compania și-a luat director operațional pe Qi Lu, fost director executiv la Microsoft, pentru a remodela întregul business în jurul acestor noi tehnologii – deep learning, realitate augmentată, recunoaștere de imagini.
Echipa de 1.300 de cercetători specializați în IA împrăștiată în mai multe laboratoare de cercetare din China și SUA se va mări cu alte câteva sute anul acesta.
În mai 2014, când centrul din Sunnyvale a fost inaugurat, Andrew Ng, absolvent de Stanford, coordonatorul activității științifice, a decis să înceapă cercetarea cu recunoașterea vocală. Până la jumătatea lui 2015, o echipă de 50 de persoane a conceput un software capabil să descifreze o mare parte din engleza vorbită. În loc să descompună frazele în cuvinte, programul analizează calupuri mari de limbaj și apoi extrapolează modele. Pentru că ține cont de context pentru idenfiticarea sensului, sistemul poate transcrie vorbirea mai precis comparativ cu motoarele de traducere care se bazează pe dicționarele fonetice, explică Ng.
Shiqi Zhao, directorul departamentului de procesare a limbilor naturale din cadrul Baidu, își amintește că dispunea de două milioane de perechi de cuvinte engleză-mandarină cu care jongla când făcea traduceri online. Baidu dispune de 100 de milioane de perechi de cuvinte. Este însă puțin față de Alphabet, care jonglează cu 500 de milioane de perechi, potrivit revistei Science.
TRADUCERI COLECTIVE. Pentru a recupera diferența, Baidu a recurs la o tactică de tip vechi: să pună cât mai mulți oameni să lucreze. Compania lucrează cu foarte mulți translatori și organizează în mod regulat maratoane de traduceri cum a fost cel din decembrie. Clienții primesc premii sub formă de telefoane inteligente sau purificatoare de apă. Informațiile culese măresc performanța motorului de traducere al Baidu, dar și dezvoltarea tehnologiei „Deep Speech“, care duce recunoașterea vocală la un alt nivel.
TalkType, o aplicație care convertește vorbirea în text creată de echipa de la Sunnyvale, a fost lansată în versiunea comercială în 2016.
Portofoliul Baidu îi permite să aibă acces la cea mai mare și mai detaliată bază de date despre consum, produsă vreodată în China, ceea ce ar trebui, cel puțin teoretic, să îi confere un avans în materie de dezvoltare de produse și servicii echipate cu IA. Cu ajutorul Nuomi și Waimai, compania știe ce se mănâncă și ce se bea într-o gospodărie din China, în timp ce Ctrip.com, a doua agenție de turism online din lume, dă informații cu privire la destinațiile preferate de călătorie. „Este greșit să consideri IA un produs, de fapt IA potențează produse“, explică analistul Chi Tshang din cadrul HSBC Holding.
Noile produse echipate cu IA nu contribuie prea mult la rezultatele financiare ale Baidu. Deocamdată. Dar expertiza, pe care compania și-o formează în zona tehnologiilor de IA, o poate propulsa în segmente de produse și servicii unde este deja prezentă sau o poate ajuta să intre în unele noi. „Este momentul în care se fac pariurile“, apreciază Zhang Ya-Qin, președintele Baidu, companie cu o capitalizare de 60 de miliarde de dolari.
[/vc_column_text][vc_text_separator title=”Schimbare de paradigmă” color=”juicy_pink”][vc_column_text]IA va lua locul Big Data devenind noua vedetă a tehnologiei. Potrivit Forbes, 62% dintre companii vor folosi tehnologii IA până în 2018.[/vc_column_text][vc_column_text]
- ESTIMĂRI. IA atrage un număr-record de fonduri de risc care finanțează cercetarea tehnologică. Forrester Research anticipează o creștere de peste 300% a investițiilor în IA în 2017, comparativ cu 2016. Piața tehnologiilor IA va crește de la 8 miliarde de dolari (2016) la peste 47 de miliarde de dolari până în 2020, potrivit IDC.
- CONCEPTE. „Înțelegerea contextuală“ este una dintre zonele care vor atrage noi investiții.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Articol preluat din BloombergBusinessweek
adaptare de Mimi Noel; cu contribuția lui David Ramli și Alex Webb
FOTO: Robin Li, CEO Baidu Sursa foto: Guliver / Getty Images