Baiatul bun din „Dosarele X” s-a apucat de cântat. Anul viitor are concert în România

Oana Borviz 19/10/2018 | 11:15 Timp Liber
Baiatul bun din „Dosarele X” s-a apucat de cântat. Anul  viitor  are concert în România

Băiatul bun din Dosarele X s-a apucat de ceva timp și de cântat. A lansat două albume, a susținut concerte. La începutul anului viitor, David Duchovny vine și în România pentru a-și promova cel mai nou material discografic. Unul despre marea putere a gândului.

Acest articol a apărut în numărul 50 (8 – 21 octombrie) al revistei NewMoney

David Duchovny este unul dintre aceia care nu încetează să surprindă, indiferent de vârsta la care s-ar afla. Și vorbim aici, nu doar de rolurile sale dintre cele mai diverse, ci și de debuturi în domenii precum muzică și literatură. Căci, agentul Fox Mulder din „Dosarele X“ sau scriitorul Hank Moody din „Cali­fornication“ (ca să amintim cele mai cunoscute roluri ale acestui actor, în vârstă astăzi de 58 de ani) a publicat până acum trei cărți (romanul de debut „Holy Cow“, din 2015, a fost inclus în lista de bestselleruri a publicației The New York Times) și două albume („Every Third Thought“ este cel mai nou dintre ele, acesta fiind lansat deja în format digital și urmând să apară și în format fizic pe 12 octombrie).

Acest al doilea album este și motivul pentru care Duchovny pornește, la începutul anului viitor, într-un turneu european ce debutează pe 7 februarie 2019 la Moscova și se închieie pe 22 februarie la Londra. Bucureștiul este al treilea pe listă, în ziua de 10 februarie Duchovny urmând să cânte pentru prima oară în fața românilor (biletele au fost puse deja în vânzare).

Primul. Deși pentru mulți, acest proces de a compune și interpreta cântece părea, cel puțin la început, un rod al vanității lui David Duchovny, actorul a demonstrat că nici nu poate fi vorba de așa ceva, atâta vreme cât muzica este doar o extensie a modului său de a-și face căutările pe tărâm artistic și de a se exprima. Până în urmă cu câțiva ani, Duchovny nici măcar nu pusese mâna pe o chitară, iar în public nu cântase cu vocea de pe vremea când era copil.

A început timid, cu acorduri la chi­tară, iar apoi cu versuri interpretate vocal. Se întâmpla înainte de 2015, în urma divorțului de actrița Téa Leoni, când mărturisește că a simțit o nevoie acută de a cânta. „Mereu am iubit muzica și eram trist că nu reușisem să fac ceva în sensul ăsta“, spunea actorul pentru revista Riff Magazine explicând cum „întreaga idee a fost să cânt destul de bine la chitară încât să pot sta într-o cameră și să mă amuz eu însumi interpre­tând melodiile pe care le îndră­geam“.

Așa că, a fost la fel de surprins ca oricine altcineva atunci când a ascultat prima înregistrare a ceea ce urma să fie albumul său de debut: „Hell or Highwater“ (2015), un material cu sound-uri de folk, rock alternativ și country, pe care critica l-a descris ca fiind „personal“ și „credibil“.

Având în minte hiturile clasice ale unor trupe precum The Beatles, Lou Reed, the Band, Petty – adică așa-zisul „classic white-guy rock“ –, iar în suflet tot ce simțea el că îi este mai aproape din punct de vedere muzical – Leonard Cohen, Bob Dylan, Wilco, Flaming Lips –, Duchovny a închegat apoi și un al doilea album, „Every Third Thought“, cu un sound mai rock în comparație cu folk-ul ușor dominant de pe primul material.

Al doilea. Și cu acest album, ca și cu primul, și-a propus un lucru simplu: să compună și să cânte cu sinceritate des­pre ceea ce-l preocupă pe el: mici obsesii, dependențe (în 2008 s-a internat de bunăvoie într-o clinică pentru a-şi trata dependenţa de sex), iubiri, dezamăgiri (deși există multe versuri clișeistice pe tema iubirii, acestea au un impact emo­țional incredibil).

Începând cu single-ul care dă numele albumului, „Every Third Thought“, și până la piese precum „Half Life“, „Stranger In The Sacred Heart“, „Spiral“ sau „The Last First Time“, Duchovny cântă despre schimbări de spirit și de anotimp, despre acel tip de devotament pe care-l porți mult timp față de cel care te-a rănit, despre golurile ființei din care te ridici greu, despre simțul pierderii a ceva ce odată era atât de palpabil.

Iubirea și durerea sunt temele-vedetă ale acestui album despre care ai putea spune că sea­mănă cu un mi­li­on de muzici auzite de-a lungul timpului, dar că­ruia i-ai recu­noaște, chiar și dacă nu ai vrea, unicitatea. Iar aceasta stă în sinceritate, în vocea deloc specta­cu­loasă a lui Duchovny, dar totuși liniștitoare, în mixtul curajos de rock cu folk, în introducerile instrumentale ample.

„Every Third Thought“ este un album la care te poți raporta ușor, care ți se dezvăluie frumos și care te cucerește

instant. David Duchovny știe și mizează pe asta, mai ales în concertele de pro­movare a albumului, unde poate inte­racționa direct cu publicul și unde își poate folosi din plin atuurile de actor.

Este perfect să asculți acest album cu un pahar de whisky lângă tine, însă la concertul din 10 februarie nu ai nevoie de așa ceva. Fox Mulder, băiatul bun și inteligent din „Dosarele X“, va avea grijă de asta.


Foto: Guliver/Getty Images