BAC 2024. Doar 8 din 10 zece absolvenți s-au înscris la examene

Elena Marinescu 17/06/2024 | 12:42 Ştiri
BAC 2024. Doar 8 din 10 zece absolvenți s-au înscris la examene

Prima ediţie din 2024 a examenului de Bacalaureat a început luni cu proba orală la Limba română. Potrivit statisticilor, doar 8 din 10 zece absolvenți de clasa a 12-a s-au înscris la sesiunea din acest an.

Peste 134.000 de candidați, dintre care 119.000 de această promoție, sunt așteptați să susțină examenul de Bacalaureat. Primul examen este proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, conform observatornews.

Desfășurarea probelor orale la Bac

Probele orale se desfășoară de luni până miercuri. Luni, are loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare în limba română, miercuri și joi se vor desfășura probele de evaluare a competențelor lingvistice în limba maternă, iar de miercuri până vineri se evaluează competențele digitale.

În perioara 25-27 iunie se vor evaluea competențele lingvistice într-o limbă de circulație internațională. Competențele lingvistice și digitale nu se vor evalua cu note și nici cu calificative de tip admis/respins, ci utilizând grilele naționale sau europene.

Când au loc probele scrise de la Bac

Probele scrise din sesiunea iunie-iulie vor începe pe 1 iulie cu examenul la Limba și litertura română, în 2 iulie se susține proba obligatorie a profilului, iar în 4 iulie are loc cea la alegere a profilului. Examenul la Limba și literatura maternă se va desfășura în 5 iulie.

Rezultatele se vor afișa în 8 iulie și contestanțiile se pot depunde în aceeași zi, în intervalul 12.00-18.00, iar notele finale se vor afișa în 12 iulie. Pentru ca un candidat să promoveze examenul de Bacalaureat trebuie să obțină minim media 6 la probele scrise și a susținut toate probele orale.