Avocatul Poporului: internarea pacienţilor COVID-19 asimptomatici, nelegală!

Elena Marinescu 24/06/2020 | 22:10 Ştiri
Avocatul Poporului: internarea pacienţilor COVID-19 asimptomatici, nelegală!

Avocatul Poporului, Renate Weber, a anunţat că o restrângere a libertăţilor trebuie să fie prin lege, nu prin ordin, făcând referire la internarea pacienţilor COVID-19 asimptomatici. Ea îi îndeamnă pe aceşti pacie4nţi internaţi forţat să depună plângeri în instanţă.

„Este o internare obligatorie. Noi am sesizat la CCR legea care e din 2006, care nu prevede nişte criterii clare, ci doar spune că ministrul Sănătăţii, prin ordin poate să facă asta. Or, orice internare este o privare de libertate şi din perspectiva Constituţiei României, este inadmisibil ca asta să se întâmple prin ordin de ministru. Ea trebuie să fie prin lege. De asta ne-am dus la Curtea Constituţională”, a declarat Renate Weber, pentru Mediafax.

Cei care au fost internaţi pot merge în instanţă. „Este dreptul fiecărei persoane care consideră că i-a fost afectat dreptul fundamental la libertate. Este dreptul ei să facă acest lucru”, a mai spus Renate Weber.

Avocatul Poporului a atacat la Curtea Constituţională şi legea privind starea de alertă. „Pe stare de alertă, ele au fost, totuşi, mai bine precizate în legea 55. Am sesizat-o şi pe aceea la CCR, dar nu din perspectiva aceasta. Au câteva greşeli acolo, adică se face trimitere la nişte texte care nu există: litera t), care nu este. E o lege făcută repede de tot în Parlament, într-o zi. Ce-i acolo… ”, a precizat Weber.

Renate Weber a spus că dacă ar avea ocazia, ar proceda la fel în privinţa sesizărilor din pandemie. Premierul Ludovic Orban a cerut revocarea Avocatului Poporului după ce a sesizat Curtea Constituţională pentru proiectul prin care pensiile speciale sunt impozitate.

„De când am venit la instituţie, am spus foarte clar: voi face ceea ce este corect. Chestiunea drepturilor şi libertăţilor chiar mă interesează. Atât timp cât cred că avem dreptate – nu sunt decizii pe care le-am luat singură – evident, ne ducem mai departe. Tot timpul a fost eventual ideea asta a revocării. În conformitate cu legea noastră, de la Avocatului Poporului, instituţia este unipersonală, numai avocatul poporului poate fi revocat. Cum să fi acţionat altfel? Categoric, nu”, a menţionat Avocatul Poporului.