Avertizare ANPC: Un gel de mâini periculos, toxic pentru sistemul nervos central și pentru ochi ar putea fi pe piață

NewMoney 14/08/2020 | 14:29 Ştiri
Avertizare ANPC: Un gel de mâini periculos, toxic pentru sistemul nervos central și pentru ochi ar putea fi pe piață

Un gel de mâini periculos este vândut în magazine, deși conține metanol, toxic pentru sistemul nervos central și pentru ochi, atrage atenția Paul Anghel, directorul general al Direcţiei Control şi Supraveghere Piaţă şi Armonizare Europeană ANPC.

Vicepreşedintele ANPC, Valentina Veronica Mitran Piticu, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Constanţa, că alerta respectivă a fost primită din Danemarca.

“Gelul e venit prin sistemul de alertă rapidă al Comisiei Europene – RAPEX şi este pus ca alertă de Danemarca. Produsul respectiv este cu origine Turcia. O să-l verificăm pe piaţă, noi încă nu l-am găsit. E pus doar pe alertă, ştim de existenţa lui. S-ar putea să existe, dar trebuie să-l găsim efectiv, cu tematică de control, plecat efectiv pe teren şi văzut unde el există. El abia a fost primit pe alertă”, a afirmat ea.

Ea a precizat că substanţa periculoasă la acest gel este metanolul, care are o concentraţie de 11,6%.

La rândul său, directorul general al ANPC, Paul Anghel, a afirmat în conferinţa de presă că vor fi făcute verificări pentru a se vedea dacă acest produs a intrat pe piaţa românească.

“Există un site al Uniunii Europene şi există un raport săptămânal. În rapoartele săptămânale, mai ales în ultima perioadă există foarte multe alerte în ceea ce priveşte măştile faciale, fie că vorbim de măştile de protecţie sau măştile medicale sau orice alt tip de măşti şi în ultima perioadă statele membre au anunţat celelelate state membre cu privire la alte produse care au fost considerate neconforme şi gelul respectiv face parte din aceeaşi categorie. În urma acestui call al Danemarcei noi ne vom sesiza şi vom face verificări în teren pentru a vedea dacă pe piaţa românească au intrat aceste loturi de produse şi dacă au intrat cât din ele s-au vândut şi cât din ele reprezintă şi ce pericol reprezintă”, a declarat Paul Anghel.